Pierwszy posiłek powinien zawierać odpowiednio dużą porcję energii oraz wszystkich mikro- i markoskładników, które pomagają we właściwym funkcjonowaniu naszego ciała. Zofia Zborowska podzieliła się śniadaniową wegańską propozycją, która nie dość, że wygląda niezwykle apetycznie, to dostarczy nam wszystkich potrzebnych witamin.
Na kolorowym talerzu aktorki widzimy hummus z kolendry oraz w wersji klasycznej, chleb żytni na zakwasie z wegańskim serkiem zrobionym z nerkowców, awokado oraz porcję zieleniny z przyprawami. W ten sposób Zborowska dostarczyła poranną dawkę zdrowych kalorii, tłuszczu, witamin oraz węglowodanów. Taki posiłek dobrze się sprawdzi jako śniadanie lub szybki lunch, aby podnieść poziom energii. W śniadaniu Zofii znalazły się zielone warzywa oraz ziarna, które dostarczają żelaza. Dlaczego tak ważne jest utrzymanie właściwego poziomu tego pierwiastka?
Na niedobór żelaza cierpi wiele osób, które postanowiły przejść na dietę wegańską. Dlatego bardzo ważne jest pilnowanie zbilansowanej diety. Jeżeli mamy problem z samodzielnym ustaleniem właściwego menu, koniecznie skonsultujmy się ze specjalistami. Żelazo musi być dostarczane w odpowiednio dużych ilościach, gdyż bierze udział w powstawaniu hemoglobiny. Jego niedobór może doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, w tym anemii. Najwięcej dobrze przyswajalnego żelaza znajdziemy w czerwonym mięsie oraz wątróbce. Jeżeli jednak nie jemy mięsa, zadbajmy o częste spożywanie roślin strączkowych, soi, ziaren i orzechów.