Jak wykorzystać w kuchni banany, które zaczęły robić się brązowe? Dwa przepisy w stylu zero waste

Wiązka bananów zaczęła przybierać brązową barwę? Bez paniki! Istnieje kilka niezwykle prostych przepisów, które pozwolą wykorzystać przejrzałe owoce.

Banany posiadają niezwykle wiele cennych witamin i minerałów. Co ciekawe, to te lekko brązowe zawierają zdecydowanie więcej przeciwutleniaczy. Banany stanowią doskonałe źródło naturalnego słodzika, mogą posłużyć za zamiennik jajek lub masła np. w placuszkach. Idealnie nadają się też do owsianek oraz wypieków. Znudził ci się chlebek bananowy? Wypróbuj te dwa przepisy - są proste, smaczne i bardzo zdrowe.

Dwa przepisy na przejrzałe banany

Bananowe kulki mocy

  • średniej wielkości banan;
  • 10 łyżek masła orzechowego;
  • 1/4 szklanki miodu;
  • pół filiżanki mielonego lnu;
  • 3-4 łyżki masła orzechowego w proszku;
  • pół łyżeczki soli.

Przygotowanie: Rozgnieć banana widelcem w misce. Następnie dodaj masło orzechowe i miód, mieszaj, aż składniki się porządnie wymieszają. Dodaj resztę składników i dokładnie zamieszaj. Jeżeli masa jest zbyt mokra, dodaj więcej orzechowego proszku. Uformuj kulki i wstaw do lodówki na 20 minut przed podaniem. Kulki możesz przechowywać w lodówce lub zamrażarce.

Kremowa bananowa owsianko-ryżanka 

  • jeden przejrzały banan;
  • pół szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego;
  • pół łyżki oleju kokosowego;
  • szklanka niesłodzonego mleka migdałowego;
  • pół szklanki płatków owsianych;
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego;
  • pół łyżeczki cynamonu;
  • dwie łyżki ulubionego masła orzechowego.

Przygotowanie: zblenduj 2/3 banana, aż osiągniesz konsystencję przypominającą puree. Pozostałą 1/3 pokrój na plasterki. Podsmaż ryż na oleju kokosowym w małym rondlu (około pięciu minut). Dodaj mleko i płatki owsiane do ryżu i gotuj, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Dodaj puree z banana, wanilię i cynamon. Ułóż na wierzchu plastry banana i dodaj masło orzechowe na wierzch. 

Zobacz wideo Przepis na naleśniki gryczane Karoliny Gilon
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.