Banany posiadają niezwykle wiele cennych witamin i minerałów. Co ciekawe, to te lekko brązowe zawierają zdecydowanie więcej przeciwutleniaczy. Banany stanowią doskonałe źródło naturalnego słodzika, mogą posłużyć za zamiennik jajek lub masła np. w placuszkach. Idealnie nadają się też do owsianek oraz wypieków. Znudził ci się chlebek bananowy? Wypróbuj te dwa przepisy - są proste, smaczne i bardzo zdrowe.
Przygotowanie: Rozgnieć banana widelcem w misce. Następnie dodaj masło orzechowe i miód, mieszaj, aż składniki się porządnie wymieszają. Dodaj resztę składników i dokładnie zamieszaj. Jeżeli masa jest zbyt mokra, dodaj więcej orzechowego proszku. Uformuj kulki i wstaw do lodówki na 20 minut przed podaniem. Kulki możesz przechowywać w lodówce lub zamrażarce.
Przygotowanie: zblenduj 2/3 banana, aż osiągniesz konsystencję przypominającą puree. Pozostałą 1/3 pokrój na plasterki. Podsmaż ryż na oleju kokosowym w małym rondlu (około pięciu minut). Dodaj mleko i płatki owsiane do ryżu i gotuj, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Dodaj puree z banana, wanilię i cynamon. Ułóż na wierzchu plastry banana i dodaj masło orzechowe na wierzch.