Resztki w lodówce? Ania Starmach ma na nie sprawdzony sposób. Ten przepis możesz dowolnie modyfikować

Ania Starmach uwielbia gotować, zwłaszcza razem z rodziną. Gwiazda programów "MaterChef" podkreśliła, jak bardzo w ostatnim czasie zmienił się sposób przygotowywania przez nią posiłków. Starmach zwraca uwagę, aby nie marnować żywności i sprytnie wykorzystywać resztki.

Ania Starmach podkreśla, że w gotowaniu liczy się nie tylko smak samych potraw, lecz także to, w jaki sposób zagospodarujemy zapasami. Takie rozplanowanie posiłków pomaga w niemarnowaniu żywności i maksymalnym wykorzystaniu tego, co znajduje się w naszej lodówce. Nie masz pomysłu na resztki warzyw i makaronu? Zobacz, co wyczarowała Anna.

 

Anna Starmach podzieliła się prostym przepisem na makaron

Makaron z odpowiednimi przyprawami można przygotować na wiele różnych sposobów. Starmach udowodniła, że można ugotować coś z niczego - ten prosty przepis można zmodyfikować, dodając różne warzywa i dodatki - w zależności od tego, co mamy w swoich spiżarniach. Jak wyglądała inspiracja Anny?

Składniki:

  • 500 gramów makaronu;
  • łyżka soli do gotowania;
  • natka pietruszki;
  • natka marchewki;
  • końcówki szparagów;
  • twarda część brokuła;
  • garść czosnku niedźwiedziego;
  • 50 gramów parmezanu lub innego sera;
  • garść pestek słonecznika i dyni;
  • dwie łyżki bułki tartej;
  • 50 mililitrów wody;
  • 100 mililitrów oliwy;
  • szczypta soli;
  • sok z połówki cytryny.

Wykonanie: Ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu, w dobrze osolonej wodzie. Do blendera wsyp wszystkie składniki. Brokuły i szparagi wcześniej ugotuj. Zmiksuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dopraw do smaku i wymieszaj pesto z makaronem. Podsmaż bułkę tartą na maśle i posyp nią gotowy makaron. Na koniec zetrzyj parmezan. 

Przepis możesz modyfikować i zamiast brokuła dodać np. kalafior. Smaczne pesto przygotujesz również z fasolki szparagowej z dodatkiem orzechów włoskich lub bazylii. 

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.