Ania Starmach podkreśla, że w gotowaniu liczy się nie tylko smak samych potraw, lecz także to, w jaki sposób zagospodarujemy zapasami. Takie rozplanowanie posiłków pomaga w niemarnowaniu żywności i maksymalnym wykorzystaniu tego, co znajduje się w naszej lodówce. Nie masz pomysłu na resztki warzyw i makaronu? Zobacz, co wyczarowała Anna.
Makaron z odpowiednimi przyprawami można przygotować na wiele różnych sposobów. Starmach udowodniła, że można ugotować coś z niczego - ten prosty przepis można zmodyfikować, dodając różne warzywa i dodatki - w zależności od tego, co mamy w swoich spiżarniach. Jak wyglądała inspiracja Anny?
Składniki:
Wykonanie: Ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu, w dobrze osolonej wodzie. Do blendera wsyp wszystkie składniki. Brokuły i szparagi wcześniej ugotuj. Zmiksuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dopraw do smaku i wymieszaj pesto z makaronem. Podsmaż bułkę tartą na maśle i posyp nią gotowy makaron. Na koniec zetrzyj parmezan.
Przepis możesz modyfikować i zamiast brokuła dodać np. kalafior. Smaczne pesto przygotujesz również z fasolki szparagowej z dodatkiem orzechów włoskich lub bazylii.