Marzą ci się tosty francuskie, a jesteś - jak na złość - na diecie? Zamienienie kilku składników w przepisie spowoduje znaczne zmniejszenie kaloryczności tego deseru. Główną rolę w zmodyfikowanym przepisie odgrywa granat, który nie tylko zapewnia słodki smak, lecz także podkręca nasz metabolizm. Owoce zawierają też cenne przeciwutleniacze oraz błonnik.
Jeżeli trudno ci się obejść bez tego smaku mamy dobrą informację - niewielkie zmiany w recepturze skutecznie obniżą liczbę kalorii, zachowując doskonały smak tostów. Po pierwsze - wyrzuć z przepisu cukier i syrop klonowy. Po drugie - zastąp jasne pieczywo tym pełnoziarnistym. Co dalej? Zerknij na przepis.
Przygotowanie: Ubij jajka w małej misce. Połącz je z mlekiem, 1/4 szklanki soku i 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej. Zanurz chleb w mieszance jajek, obracając go tak, aby równomiernie pokryć boki. Spryskaj dużą nieprzywierającą patelnię niewielką ilością oleju i podgrzewaj kromki chleba na średnim ogniu, aż zbrązowieją po obu stronach. W międzyczasie podgrzej pestki z granatu, pekany i pozostały sok z granatów na małej patelni na średnim ogniu do momentu, aż większość płynu zostanie wchłonięta. Wyłóż gotowe tosty na talerz i posyp podprażonymi orzechami i pestkami oraz resztką gałki muszkatołowej.
Przygotowana porcja tostów zawiera 310 kcal.