W jaki sposób schudnąć, nie robiąc sobie przy tym krzywdy? Bardzo ważne jest odpowiednie podejście do diety i stosowanie sprawdzonych modeli odżywiania. Jeżeli mamy taką możliwość, skonsultujmy się ze specjalistą, który pomoże nam w ustaleniu właściwego jadłospisu. Poniższe jednodniowe menu zostało ułożone przez dietetyk mgr Paulinę Ihnatowicz.
Przygotowany przez dietetyczkę jadłospis powstał w oparciu o zapotrzebowanie odżywcze dla kobiety w wieku 31 lat oraz wadze równej 77 kg przy 173 cm wzrostu. Dieta nastawiona jest na redukcję masy ciała.
Założenia diety:
Przyjęty model odżywiania wyklucza nabiał i ogranicza gluten. Poniższe menu czerpie inspiracje z diety śródziemnomorskiej, która jest coraz popularniejsza.
Owsianka z malinami i orzechami włoskimi:
Przygotowanie: Płatki owsiane ugotuj na mleku roślinnym. Ugotowane wymieszaj z odżywką białkową. Gruszkę pokrój na mniejsze kawałki, maliny umyj. Dodaj owoce na wierzch owsianki razem z posiekanymi orzechami.
Sałatka z ogórkiem i rzodkiewką:
Przygotowanie: Pokrój składniki i wymieszaj. Na koniec polej oliwą, dopraw wg uznania i posyp nasionami słonecznika.
Filet z kurczaka zapiekany w pomidorach z kaszą i fasolką szparagową:
Mięso dopraw. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. W naczyniu żaroodpornym ułóż doprawionego kurczaka, dodaj obranego ze skórki, pokrojonego pomidora i wstaw do piekarnika. Piecz bez przykrycia przez około 45 - 50 minut. Kaszę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Fasolkę podduś na maśle, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem. Na koniec dopraw wg uznania.
Kasza jaglana z warzywami:
Przygotowanie: Warzywa i kaszę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Ugotowane połącz ze sobą, dodaj oliwę i dopraw wg uznania.