Dieta 1700 kalorii - tak może wyglądać przykładowe dzienne menu. Jadłospis został ułożony przez dietetyczkę

Dieta odchudzająca może opierać się na bardzo smacznych i sytych potrawach, dzięki którym ograniczony jadłospis nie będzie kojarzyć się z przykrym obowiązkiem.

W jaki sposób schudnąć, nie robiąc sobie przy tym krzywdy? Bardzo ważne jest odpowiednie podejście do diety i stosowanie sprawdzonych modeli odżywiania. Jeżeli mamy taką możliwość, skonsultujmy się ze specjalistą, który pomoże nam w ustaleniu właściwego jadłospisu. Poniższe jednodniowe menu zostało ułożone przez dietetyk mgr Paulinę Ihnatowicz.

Przykładowy dzienny jadłospis na diecie 1700 kalorii

Przygotowany przez dietetyczkę jadłospis powstał w oparciu o zapotrzebowanie odżywcze dla kobiety w wieku 31 lat oraz wadze równej 77 kg przy 173 cm wzrostu. Dieta nastawiona jest na redukcję masy ciała.

Założenia diety:

  • 1700 kcal;
  • 25% białka;
  • 30% tłuszczu;
  • 45% węglowodanów

Przyjęty model odżywiania wyklucza nabiał i ogranicza gluten. Poniższe menu czerpie inspiracje z diety śródziemnomorskiej, która jest coraz popularniejsza.

Śniadanie

Owsianka z malinami i orzechami włoskimi:

  • mleko migdałowe naturalne - 250 ml;
  • maliny - 150 g;
  • gruszka - 65 g;
  • płatki owsiane - 40 g;
  • orzechy włoskie - 15 g;
  • izolat białka serwatkowego 97% - 20 g;

Przygotowanie: Płatki owsiane ugotuj na mleku roślinnym. Ugotowane wymieszaj z odżywką białkową. Gruszkę pokrój na mniejsze kawałki, maliny umyj. Dodaj owoce na wierzch owsianki razem z posiekanymi orzechami.

Drugie śniadanie

Sałatka z ogórkiem i rzodkiewką:

  • ogórek zielony – 80 g;
  • sałata rzymska – 70 g;
  • rzodkiewka – 60 g;
  • roszponka – 20 g;
  • nasiona słonecznika – 10 g;
  • oliwa z oliwek – 10 g

Przygotowanie: Pokrój składniki i wymieszaj. Na koniec polej oliwą, dopraw wg uznania i posyp nasionami słonecznika.

Obiad

Filet z kurczaka zapiekany w pomidorach z kaszą i fasolką szparagową:

  • mięso z piersi kurczaka (bez skóry) – 180 g;
  • pomidor – 100 g;
  • przyprawy do mięsa - tymianek, pieprz, sól himalajska, bazylia, oregano;
  • kasza gryczana - 70 g;
  • sól himalajska do kaszy - 1 g;
  • 200 g fasolki szparagowej;
  • przyprawy do fasolki - tymianek i kmin rzymski;
  • masło klarowane - 5 g.

Mięso dopraw. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. W naczyniu żaroodpornym ułóż doprawionego kurczaka, dodaj obranego ze skórki, pokrojonego pomidora i wstaw do piekarnika. Piecz bez przykrycia przez około 45 - 50 minut. Kaszę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Fasolkę podduś na maśle, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem. Na koniec dopraw wg uznania.

Kolacja

Kasza jaglana z warzywami:

  • kasza jaglana – 58 g;
  • warzywa na patelnię meksykańskie – 200 g;
  • oliwa z oliwek – 5 g;
  • pieprz, zioła prowansalskie – do smaku. 

Przygotowanie: Warzywa i kaszę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Ugotowane połącz ze sobą, dodaj oliwę i dopraw wg uznania.

Zobacz wideo Karolina Gilon przechodzi na dietę
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.