Mnogość korzyści płynących ze stosowania diety roślinnej sprawia, że coraz więcej osób decyduje się na jej stosowanie. U osób, które zrezygnowały ze spożywania mięsa obserwuje się zmniejszenie ryzyka śmierci z powodu chorób naczyniowych, obniżenie poziomu cholesterolu, ciśnienia krwi, a także niższy poziom tkanki tłuszczowej i wskaźnik masy ciała.
Wraz z korzyściami dla ciała, wybór diety opartej na roślinach ma pozytywny wpływ na środowisko. Dieta obfitująca w mięso przyczynia się do uszczuplenia zasobów i powoduje wzrost emisji gazów.
Wiele osób, które decydują się na dietę wegetariańską popełnia błąd i po prostu eliminuje mięso z jadłospisu. Jeśli twój dotychczasowy obiad składał się z kurczaka, ryżu i pomidora, pominięcie mięsa może ci się nie spodobać. Zamiast po prostu usuwać istotną część posiłku, zamień ją na roślinny odpowiednik, który będzie bogaty w białko.
Rzucanie się na głęboką wodę nie zawsze sprawdza się w przypadku wegetarianizmu. Zacznij od wprowadzenia jednego bezmięsnego dnia w tygodniu albo postaw na bezmięsne obiady i kolacje. Stopniowo odzwyczajaj się od mięsa, aż poczujesz gotowość do całkowitego przejścia na roślinny sposób żywienia.
Przejście na dietę bez mięsa nie musi wiązać się ze zmianą jadłospisu o sto osiemdziesiąt stopni. Jeśli lubisz kanapki z szynką i warzywami, zamień wędlinę na hummus i posmaruj chleb cienką warstwą. Nie musisz też rezygnować z grillowania. Tofu też dobrze smakuje z sosem BBQ, podobnie jak grillowane warzywa.