Szybki obiad w dietetycznej wersji? Wypróbuj kurczaka w cytrusowym sosie do podania z popularnym ostatnio warzywem

Jak w dwadzieścia minut przygotować pełnowartościowy posiłek? Ten kurczak w pomarańczach posmakuje największym niejadkom. To dobre źródło pełnowartościowego białka i wielu witamin.

Białe mięso jest jednym ze zdrowszych źródeł dobrego białka, które nie obciąża naszego organizmu tak mocno, jak mięso czerwone. Potrawy z drobiu powinny spożywać osoby, które prowadzą aktywny tryb życia. Jak przyrządzić smaczny, zdrowy i dietetyczny obiad, gdzie główną rolę odgrywać będzie kurczak?

Kurczak w cytrusowym sosie z warzywami

Składniki:

  • kilka dużych pomarańczy;
  • dwie łyżki stołowe oliwy z oliwek;
  • dwie piersi z kurczaka;
  • sól i pieprz do smaku;
  • cienko pokrojone ząbki czosnku;
  • bulion z kurczaka o niskiej zawartości sodu lub woda;
  • porcja groszku świeżego lub mrożonego;
  • pęczek szparagów;
  • świeży sok z cytryną;
  • dwie łyżki stołowe posiekanego koperku.

Przygotowanie: Wyciśnij sok z pomarańczy tak, aby powstało ok. 1/4 szklanki soku. Pozostałe owoce obierz ze skórki, wyjmij biały rdzeń i pokrój w ćwiartki. Rozgrzej olej na patelni. Dopraw kurczaka 1/4 łyżeczki soli i pieprzu. Gotuj na złoty kolor, następnie przerzuć na drugą stronę i czekaj, aż mięso nabierze odpowiedniego koloru. Dodaj czosnek i gotuj przez minutę, cały czas mieszając. Następnie dolej sok pomarańczowy, po minucie dodaj bulion i zagotuj. Wtedy dodaj szparagi oraz groszek i gotuj pod przykryciem, aż warzywa zrobią się miękkie. Ułóż na talerzu pomarańcze, koperek i ugotowane mięso.

Kaloryczność: jedna porcja zawiera 297 kalorii

Liczba przygotowanych porcji: 4.

Całkowity czas wykonania: pół godziny.

Wartości odżywcze szparagów

Ostatnio w mediach społecznościowych można zauważyć zwiększone zainteresowanie tymi zielonymi warzywami. Warto wiedzieć, że posiadają niezwykle dużo wartości odżywczych, które z pewnością przydadzą się każdemu. Co znajdziemy w szparagach? Przede wszystkim to świetne źródło:

  • kwasu foliowego;
  • witamin C i E;
  • błonnika;
  • beta-karotenu;
  • wapnia, fosforu oraz magnezu;
  • glutationu, czyli substancji, która znacząco wpływa na układ odpornościowy i pomaga w oczyszczeniu organizmu z toksyn.

Szparagi można przygotować na wiele różnych sposobów; to doskonały dodatek do mięs, sałatek czy zupy. Od czasu do czasu możemy też przygotować grillowane szparagi z serem i sosem beszamelowym. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.