Dlaczego warto jeść truskawki? Poznaj trzy proste przepisy Anny Lewandowskiej z tymi owocami w roli głównej

Truskawki to wyjątkowo smaczne owoce, które mogą sprzyjać odchudzniu. Świetnie sprawdzą się w lekkich, dietetycznych daniach jako słodki i zdrowy dodatek.

Szklanka truskawek zawiera jedynie 42 kalorii, a 90 proc. tych owoców stanowi woda. Pozostała część to dobroczynne składniki, które wspomagają odchudzanie i wpływają na poprawę zdrowia.

Oprócz tego, że truskawki stanowią jedno z najbogatszych źródeł witaminy C, zawierają również witaminy K, B5 i B6. Ponadto dostarczają do organizmu potas, wapń, magnez, kwas foliowy i cenne przeciwutleniacze. Warto dodać truskawki do swojej diety.

Korzyści z jedzenia truskawek:

  • ułatwione spalanie tłuszczów
  • zapobieganie obrzękom
  • oczyszczenie organizmu z toksyn
  • wzmocnienie układu odpornościowego
  • poprawa kondycji włosów i skóry
  • usprawnienie perystaltyki jelit

Nie bez powodu wśród przepisów Anny Lewandowskiej można znaleźć wiele dań, których składnikiem są truskawki. Udostępnione przez Anię przepisy są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają wielu składników.

Przepisy Anny Lewandowskiej - truskawkowo - kokosowy budyń

foods by annfoods by ann foods by ann - instagram

Składniki:

  • 50 g ryżu basmati
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 3 truskawki
  • 1 łyżka musu kokosowego
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

Ryż ugotuj na mleku kokosowym. Następnie zblenduj wszystkie składniki na jednolitą masę.

Przepisy Anny Lewandowskiej - potreningowy koktajl białkowy z truskawkami

foods by annfoods by ann foods by ann - instagram

Składniki:

  • 4 świeże truskawki
  • 1 miarka białka waniliowego 
  • 350 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka musu kokosowego

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę.

Przepisy Anny Lewandowskiej - truskawkowe kulki mocy

Anna LewandowskaAnna Lewandowska Anna Lewandowska - instagram

Składniki:

  • Daktyle suszone niesiarkowane 3 szt
  • Kasza jaglana ¼ szklanka
  • Wiórki kokosowe 1,5 łyżeczki
  • Miód pszczeli łyżeczka
  • Truskawka Lio Shake 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut, następnie odlej wodę. Przed ugotowaniem przepłucz kaszę 1-2 razy pod bieżącą, zimną wodą. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Zblenduj wszystkie składniki oprócz ostatniego i uformuj z powstałej masy kulki. Obtocz kulki w ostatnim składniku.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.