Płatki drożdżowe na pewno kojarzy każdy entuzjasta diety wegańskiej - to doskonałe źródło wielu cennych wartości odżywczych, które wzbogaci nasze potrawy o... serowy posmak. Płatki drożdżowe nieaktywne ze względu na walory smakowe często są wykorzystywane, jako substytut sera w wielu wegańskich potrawach. Znajdziemy je w sklepach ze zdrową żywnością oraz lepiej zaopatrzonych supermarketach. Do czego można je dodać? Jakie zawierają witaminy?
Ten ulubiony dodatek wegan jest rodzajem nieaktywnych (czyli niefermentujących) drożdży z tej samej grupy, która trafia do bochenków chleba. Płatki powstają po dezaktywacji drożdży za pomocą ciepła. Powstały produkt jest przemywany, osuszany i pakowany pod postacią proszku, płatków lub granulek. Wiele z nich jest dodatkowo wzbogacane witaminami i innymi ważnymi makroelementami.
Płatki polecane są weganom, ponieważ zawierają duże ilości dobrze przyswajalnego białka, w którym znajdują się wszystkie potrzebne aminokwasy.
Błonnik pomaga w dobrym trawieniu i poprawnym metabolizmie, zapewnia też dłuższe uczucie sytości.
Beta-glutan zawarty w płatkach może pozytywnie wpływać na poziom złego cholesterolu, co jest bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.
Płatki, które są wzbogacone o te witaminy pomogą nam w zachowaniu ich prawidłowej ilości w organizmie. Witaminy z grupy B obniżają ryzyko wystąpienia anemii.
Te cenne składniki pomagają w pozbywaniu się z organizmu zaległych toksyn i chroni komórki naszego ciała przed uszkodzeniami.
Płatki będą idealnym dodatkiem do zup, sałatek czy sosów, które chcemy urozmaicić o serowo-orzechowy smak. Z jego wykorzystaniem osoby na diecie wegańskiej przygotowują roślinną wersję sera, który świetnie pasuje, jako idelanie serowy sos do natchosów.