Meghan Markle piecze to ciasto dla księcia Harry'ego. Wykorzystuje znany przepis, ale dodaje dwa tajne składniki

Meghan Markle wielokrotnie podkreślała, że pilnuje zdrowej i zbilansowanej diety, robiąc jednak wyjątki na ulubione przysmaki. Chlebek bananowy to jedno z najchętniej przygotowywanych przez nią ciast - zwłaszcza, że jego wielbicielem jest książę Harry.

Meghan Markle uległa napływającej modzie - chlebek bananowy bije rekordy popularności na Instagramie. Nic dziwnego - ciasto jest bardzo smaczne i niezwykle proste w przygotowaniu. Przepis możemy modyfikować na różne sposoby - co do podstawowej bazy dodaje Meghan?

 

Dwa tajne składniki Meghan Markle

Jak podaje magazyn "People", Meghan popisała się swoimi zdolnościami kulinarnymi w 2018 roku, podczas podróży do Australii. Markle i książę Harry byli wtedy gośćmi w Admiralty House - oficjalnej rezydencji gubernatora Australii w Sydney. Podczas podróży,  para odwiedziła również pewną rodzinę farmerską w Dubbo. Księżna Sussex podarowała dla Woodley'ów puszkę znakomitej herbaty Fortnum & Mason Royal oraz upieczony dzień wcześniej bananowy przysmak. Podstawową wersję ciasta, Markle urozmaiciła dodając imbir oraz płatki czekoladowe. Chlebek posiadał dużo bananów - tak, jak lubi najbardziej książę Harry.

Chlebek bananowy - podstawowy przepis

Chleb na słodko jest wyjątkowo prostym deserem. Ciasto możemy przygotować również w wersji wegańskiej - wystarczy zamienić mleko na napój roślinny, użyć margaryny zamiast masła i nie dodawać jajka.

Składniki:

  • 3, 4 dojrzałe banany;
  • 1,5 szklanki mąki pszennej;
  • 75 gramów roztopionego masła;
  • jedno jajko;
  • szczypta soli;
  • szczypta ekstraktu waniliowego;
  • 3/4 szklanki brązowego cukru;
  • łyżeczka sody oczyszczonej.

Przygotowanie: Pomieszaj ze sobą mąkę i sodę oczyszczoną. W dużym naczyniu wymieszaj rozgniecione widelcem banany z rozgrzanym masłem. Dodaj cukier, lekko roztrzepane jajko oraz ekstrakt waniliowy. Wtedy dodaj mąkę z sodą oraz szczyptę soli. Dokładnie wszystko zamieszaj. Przełóż gotową masę do keksówki i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około godziny (sprawdzaj co pewien czas wykałaczką, czy ciasto jest już gotowe - wszystko zależy od twojego piekarnika).

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.