Na świecie istnieje kilka form buddyzmu, w tym mahajana, therawada i wadżrajana. Każdy typ ma nieco inne interpretacje nauk Buddy, szczególnie jeśli chodzi o praktyki żywieniowe. Życiem buddystów rządzi pięć nauk etycznych.
Jedna z nauk zabrania odbierania życia nie tylko każdej osobie, ale też zwierzęciu. Wielu buddystów uważa, że nie powinno się spożywać zwierząt, ponieważ to wymaga zabicia. Nawet pośredniego. Z tą interpretacją stosują oni dietę laktowegetariańską, co oznacza, że spożywają produkty mleczne, ale wykluczają z diety jajka, drób, ryby i mięso.
Choć nie wszystkie tradycje wymagają od świeckich wyznawców przestrzegania zasad tej diety i niektórzy spożywają mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, większość posiłków uważanych za buddyjskie jest wegetariańska.
Inne nauczanie buddyzmu zabrania upijania się alkoholem, ponieważ przyćmiewa on myślenie i może doprowadzić do złamania innych zasad religijnych. Mimo to świeccy wyznawcy religii często lekceważą tę zasadę, ponieważ przy niektórych tradycyjnych ceremoniach obecny jest alkohol.
Oprócz alkoholu niektórzy buddyści unikają spożywania silnie pachnących roślin, w szczególności czosnku, cebuli, szczypiorku, pora i szalotki, ponieważ uważa się, że warzywa te zwiększają pożądanie seksualne po ugotowaniu i gniew podczas jedzenia na surowo.
Post oznacza wstrzemięźliwość od wszystkich lub niektórych rodzajów żywności i napojów. Wielu buddystów powstrzymuje się od jedzenia od południa do świtu następnego dnia, aby ćwiczyć samokontrolę. Taki sposób odżywiania się możemy spokojnie porównać do diety Intermittent Fasting.
Podobnie jak w przypadku rezygnacji z mięsa czy alkoholu, nie wszyscy buddyści stosują post. Pamiętajmy, że choć okresowe powstrzymywanie się od jedzenia wywodzi się z religii, coraz częściej pojawia się jako praktyka mająca na celu utratę wagi i ma niewiele wspólnego z duchowością.