Co jeść przy niedoborach żelaza? Zofia Zborowska pokazała śniadanie bogate w ten ważny mikroelement

Zofia Zborowska wyznała na swoim instagramie, że zmaga się z niedoborami żelaza. Z produktów zawierających ten mikroelement przygotowała pożywne śniadanie.

Spożywanie produktów bogatych w żelazo to warunek konieczny, by mógł następować regularny proces tworzenia hemoglobiny w organizmie. Osoby, u których stwierdzono niedobór żelaza, powinny uwzględnić w swojej diecie produkty bogate w ten składnik.

Istnieją dwa rodzaje żelaza. Jak je odróżnić? Które lepiej wybrać?

Warto pamiętać, że żelazo dzieli się na hemowe oraz niehemowe. Pierwsze z nich - pochodzenia zwierzęcego - znacznie lepiej się wchłania, co jest mocno utrudnione w przypadku żelaza dostarczanego wraz z produktami roślinnymi.

Zobacz wideo Legalny doping dla sportowców. Energetyczny koktajl z buraka [HAPS FIT]

Produkty bogate w żelazo

Dużą zawartością żelaza charakteryzują się głównie podroby, takie jak wątróbka, a także czerwone mięso wołowe i wieprzowe. Do produktów z dużą ilością żelaza niehemowego należą m.in tofu, soja, fasola, soczewica, ciecierzyca, natka pietruszki, zielone liście, buraki, pestki dyni, kakao, quinoa, ziarna i orzechy.

Żelazo dobrze przyswaja się przy obecności witaminy C, dlatego warto zwrócić uwagę na warzywa, takie jak brokuł czy brukselka. Skuteczność jego wchłaniania można również podnieść poprzez dodawanie do potraw soku z cytryny, dzikiej róży, czy też czerwonej lub czarnej porzeczki.

Na posiłek z dużą zawartością żelaza postawiła Zofia Zborowska, która wyznała, że zmaga się z niedoborami tego mikroelementu. Jakie produkty dodała do swojego śniadania?

Ajronka, czyli owsianka pełna żelaza według Zofii Zborowskiej

Składniki

  • płatki owsiane bezglutenowe
  • mleko migdałowe
  • migdały
  • orzechy nerkowca
  • morwa biała
  • pestki dyni
  • rodzynki
  • orzechy brazylijskie, orzechy włoskie w miodzie, cytryna

Takie śniadanie stanowi pełnowartościowy posiłek i z pewnością przyniesie więcej korzyści niż tylko uzupełnienie niedoboru żelaza. Orzechy są wprawdzie kaloryczne, ale bardzo zdrowe. Niewielka ilość zjedzona na śniadanie nie powinna wyrządzić sylwetce krzywdy.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.