Herbatka z kurkumy. W jaki sposób wpływa na zdrowie? Jak ją przygotować?

Kurkuma jest uważana za bezpieczną przyprawę do spożywania przez większość ludzi. Z jej dobroczynnego działania można korzystać więc bez obaw o skutki uboczne.

Kurkuma to popularna żółto-pomarańczowa przyprawa najczęściej wykorzystywana w potrawach kuchni indyjskiej. Stosowana jest od tysięcy lat i charakteryzuje się właściwościami leczniczymi, przeciwutleniającymi i przeciwzapalnymi.

Zobacz wideo W roli głównej: kurkuma. Z tym napojem odporność wzrośnie

Herbata przygotowana z kurkumy jest jedną z form jej spożywania i stanowi doskonały sposób na czerpanie z przyprawy licznych korzyści zdrowotnych. Ma wyjątkowy, ale dosyć subtelny smak.

Zalety herbaty z kurkumy – łagodzi bóle stawów

Silne właściwości przeciwzapalne napoju mogą załagodzić bolesne objawy zapalenia stawów, takie jak obrzęki i stany zapalne. Aktywny związek w kurkumie, zwany kurkuminą, skutecznie zmniejsza ból u osób borykających się z chorobą zwyrodnieniową stawów.

Zalety herbaty z kurkumy – zapobiega nowotworom

Kurkuma uznawana jest za skuteczny środek przeciwnowotworowy. Wiele właściwości leczniczych kurkumy, w tym właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, mogą przyczynić się do zapobiegania zmianom związanym z nowotworami.

Zalety herbaty z kurkumy – łagodzi objawy wrzodziejącego zapalenia jelita grubego

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego jest przewlekłym stanem, który powoduje wrzody w dolnej części przewodu pokarmowego. Kurkuma może pomóc załagodzić objawy choroby i zapobiec jej nawrotom.

Zalety herbaty z kurkumy – wzmacnia układ odpornościowy

Kurkuma znana jest ze swoich właściwości wzmacniających odporność. Liczne badania wykazują, że spożywanie kurkumy może korzystnie wpływać na układ immunologiczny nawet u osób z zaburzeniami odporności.

Zalety herbaty z kurkumy - obniża poziom cholesterolu

Istnieją potwierdzone dowody na to, że kurkuma skutecznie wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu, co może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia poważnych chorób, w tym chorób serca i udaru mózgu.

Przepis na herbatę z kurkumy do przygotowania w domu

Aby zrobić herbatę kurkumową w domu, wykonaj następujące kroki:

  • Zagotuj 3–4 szklanki wody
  • Dodaj 2 łyżeczki kurkumy i zamieszaj
  • Gotuj na wolnym ogniu przez około 5 do 10 minut
  • Odcedź herbatę do dzbanka
  • Dodaj miód, świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub pomarańczy do smaku

Picie takiej herbatki nie jest polecane kobietom w ciąży. Kurkuma działa pobudzająco, więc ma wpływ na pracę macicy, a to może doprowadzić do komplikacji w ciąży. Nie powinni jej zażywać także diabetycy, ponieważ kurkuma może obniżać poziom cukru we krwi. Przeciwwskazania do przyjmowania przyprawy mają także osoby, u których stwierdzono kamicę żółciową. Przyprawa może zwiększać ból i dyskomfort.

Więcej o: