Olga Frycz często dzieli się pomysłami na szybkie posiłki. Podczas pandemii na jej kanałach społecznościowych przyrządzane samodzielnie pyszności pojawiają się znacznie częściej. Tym razem aktorka postanowiła zainspirować fanów szybkim i prostym w przygotowaniu risotto.
Ryż to jeden z najczęściej wybieranych składników do obiadów "na szybko". Olga ceni sobie prostotę w kuchni i zachęca do prostego gotowania swoich obserwatorów. Ostatnio Frycz wyczarowała aromatyczne risotto ze swoich domowych zapasów. Jak przygotować potrawę, inspirowaną przepisem aktorki?
Przygotowanie: W nieco głębszej patelni rozpuść masło, a następnie podsmaż na nim pora, cebulę i czosnek. Kolejnym krokiem jest dodanie do warzyw podgrzybków, przykrycie naczynia i podduszenie wszystkich składników pod przykryciem. Później dodaj jeszcze trochę masła i dosyp ryżu. Dodaj odpowiednią ilość wody i poczekaj, aż ryż ją wypije. Wtedy posiekaj natkę pietruszki i wsyp ją do gotującej się potrawy. Dolej jeszcze trochę wody i obserwuj ryż, mieszając cały czas wszystkie składniki. Odczekaj kilka minut i dodaj śmietanę oraz szafran. Podduś jeszcze trochę danie. Na koniec przypraw solą i pieprzem, dokładnie zamieszaj i podawaj ze startym parmezanem.
Aromatyczne risotto będzie świetną propozycją na treściwszy obiad. W daniu przygotowanym przez Olgę jest dosyć sporo masła i śmietany - raz na pewien czas możemy sobie na taką kombinację pozwolić. Jeśli chcemy nieco "odchudzić" danie, zamiast śmietany dodajmy jogurt typu greckiego w wersji light. Masło możemy zastąpić olejem kokosowym lub oliwą z oliwek.