Masz ochotę na słodki i jednocześnie zdrowy deser, który nie wymaga pieczenia? Poznaj te przepisy

Nagła ochota na coś słodkiego nie pozwala ci czekać, aż ciasto się upiecze? Przedstawiamy przepisy, których nie tylko nie trzeba wstawiać do piekarnika, ale też nie zniwelują efektów odchudzania.

Najlepszy przepis na deser? Połączenie szybkiego ze smacznym i oczywiście nie może tuczyć. Poniżej przedstawione słodycze nie wymagają pieczenia, przygotowuje się je stosunkowo szybko, smakują wybornie i są naprawdę zdrowe.

Zobacz wideo Fit śniadania, z którymi dobrze zaczniesz swój dzień [PRZEPISY]

Zdrowe desery bez pieczenia - czekoladowe batoniki z masłem orzechowym

Składniki:

  • 3/4 szklanki masła orzechowego bez dodatków
  • 1/4 szklanki naturalnego miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1/3 szklanki mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki odżywki białkowej
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • gruboziarnista sól morska

Sposób przygotowania:

W średniej misce wymieszaj masło orzechowe, miód, olej kokosowy i wanilię, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj zmielone siemię lniane i wybrany proszek proteinowy (białko serwatkowe lub roślinne). Aby wymieszać, użyj łyżki lub rąk. Uzyskana masa powinna przypominać ciasto na ciasteczka. Umieść w wyłożonej pergaminem foremce do ciasta. Na wierzch rozlej warstwę gorzkiej czekolady, uprzednio rozpuszczonej w rondlu. Wstaw do lodówki na 30 minut do godziny. Następnie pokrój masę na 10 równych batonów.

Zdrowe desery bez pieczenia - czekoladowy mus z awokado

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki mleka roślinnego, szczypta soli morskiej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Możesz też rozgnieść je widelcem i wymieszać. Całość przelej do pucharków. Możesz podawać z ulubionymi orzechami.

Zdrowe desery bez pieczenia - sernik

Składniki:

  • 250 g twarogu
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 3-4 łyżeczki erytrytolu
  • 5 g żelatyny
  • ulubiona galaretka
  • owoce

Sposób przygotowania:

Twaróg zblenduj z jogurtem, dodaj eytrytol i wymieszaj. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody. Przestudź i połącz z masą twarogową. Całość przelej do naczynia i wstaw do lodówki na około 2 godziny. Przygotuj galaretkę, na wierzchu sernika ułóż owoce, zalej masę twarogową galaretką i umieść w lodówce do stężenia.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.