Anna Starmach kontynuuje swoją serię zdrowych pogadanek, podczas których uświadamia obserwatorów, w jaki sposób wykorzystać spiżarniane zapasy. Z najnowszego InstaStories dowiemy się, jak najszybciej przyrządzić smacznego bakłażana, a także dlaczego jest polecany osobom na diecie. Starmach przeprowadziła również na warzywie test dotyczący używania soli.
W bakłażanie znajdziemy porządny zapas błonnika, potasu oraz żelaza. Starmach zwróciła uwagę na fakt, że to fioletowe warzywo jest często polecane przez dietetyków. Warto wiedzieć, że w 100 gramach bakłażana znajduje się jedynie 25 kalorii! W ten sposób dostarczamy wartości odżywcze, przy jednoczesnej niskiej dawce kalorii, co jest idealną opcją, jeśli jesteśmy na diecie odchudzającej. Jak w prosty sposób podawać to warzywo?
Pokrój bakłażana na plasterki, obtocz w mące, następnie w jajku, a potem znów w mące i tak przygotowane smaż na rozgrzanej patelni z oliwą. Podsmażaj, aż warzywo będzie miękkie, a panierka złocista.
Starmach przeprowadziła krótki eksperyment - zanim zabrała się za smażenie, jedną połówkę bakłażana posypała solą. Po usmażeniu bakłażanowych placuszków porównała wyniki - smak przyrządzonych warzyw na dwa sposoby był taki sam! To cenna informacja - nie musimy dodatkowo dosalać bakłażanów i tym samym dostarczać sobie niepotrzebnej dawki soli. Warzywo poddane obróbce termicznej podczas smażenia lub pieczenia traci goryczkę. Starmach poleca również wybierać mniejsze okazy, które będą zdecydowanie smaczniejsze.