Ta żywność może powodować trądzik. Zobacz, jakich produktów unikać, by odpowiednio zadbać o swoją cerę

Trądzik jest powszechną chorobą skóry, z którą boryka się nie tylko młodzież. Niektóre produkty mogą przyczyniać się do powstawania zaskórników, a także nasilać trądzik.

Wiele badań wykazuje, że dieta może odgrywać znaczącą rolę w rozwoju trądziku. O ile zdrowe odżywianie może neutralizować wykwity skórne, istnieją także produkty o przeciwnym działaniu. Aby cieszyć się czystą skórą bez wyprysków, należy ograniczyć ich spożywanie lub nawet całkowicie wyłączyć je z jadłospisu.

Zobacz wideo Problemy skórne z powodu noszenia maseczki. Jak ich uniknąć? [#HomeBeauty]

Produkty powodujące trądzik – rafinowane węglowodany

Spożywanie rafinowanych węglowodanów wiąże się z wysokim poziomem insuliny we krwi, co sprawia, że hormony androgenowe stają się bardziej aktywne i jednocześnie zwiększa się produkcja sebum.

Produkty bogate w rafinowane węglowodany:

  • Chleb pszenny
  • Płatki zbożowe
  • Desery z białej mąki
  • Biały makaron
  • Ryż biały
  • Napoje gazowane i inne napoje słodzone cukrem
  • Słodziki

Produkty powodujące trądzik – produkty mleczne

Wiele badań wykazuje związek między produktami mlecznymi a nasileniem trądziku. Mleko krowie zwiększa poziom insuliny, co może pogorszyć stan skóry. Chociaż istnieją spekulacje, dlaczego picie mleka może pogorszyć trądzik, nie jest jasne, czy nabiał odgrywa bezpośrednią rolę.

Produkty powodujące trądzik – fast food

Regularne spożywanie fast foodów bogatych w kalorie, tłuszcze i rafinowane węglowodany wiąże się nie tylko z przybieraniem na wadze, ale również ze zwiększonym ryzykiem rozwoju trądziku.

Co jeść, by załagodzić trądzik?

Podczas gdy omówione powyżej pokarmy mogą nasilać trądzik, istnieją również takie, które sprzyjają czystej skórze. Obejmują one:

Kwasy tłuszczowe omega-3 - działają przeciwzapalnie, a regularne spożywanie wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju trądziku

Probiotyki - utrzymują jelita w zdrowiu, równoważą mikrobiom, co wiąże się ze zmniejszeniem stanu zapalnego i niższym ryzykiem rozwoju trądziku

Zielona herbata - zawiera polifenole, które są zmniejszają stany zapalne i regulują wytwarzanie sebum. 

Kurkuma - zawiera przeciwzapalną polifenolową kurkuminę, która może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi, poprawić wrażliwość na insulinę i hamować rozwój bakterii wywołujących trądzik

Witaminy A, D, E i cynk - te składniki odżywcze odgrywają kluczową rolę w zdrowiu skóry i odporności i mogą pomóc w zapobieganiu trądziku

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.