Orzechy i nasiona to prawdziwe superfoodsy - znajdziemy w nich wiele witamin, minerałów i cennych przeciwutleniaczy. Porcja orzechów lub pestek może nam posłużyć za zdrową i smaczną przekąskę w ciągu dnia, a do tego zapewni dodatkowe korzyści.
Każdy z poniższych produktów ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Orzechy i nasiona są świetnym uzupełnieniem zdrowej diety; wspierają metabolizm, poprawiają koncentrację a także dostarczają zdrowych tłuszczy. Każdy gatunek może nam przynieść szereg innych właściwości odżywczych.
W migdałach znajdziemy dużo wapnia, magnezu, witaminy E, fosforu oraz białka. Garść tych orzechów dziennie pozytywnie wpływa na układ krążenia, m.in. przyspieszając metabolizm i obniżając poziom złego cholesterolu. Dodatkowo, zawarte w nich przeciwutleniacze, które pozytywnie wpływają na stan naszej skóry. Witamina E sprawia, że nasza twarz dłużej pozostanie nawilżona.
W tym gatunku orzechów znajduje się duża ilość substancji, które wpływają na enzymy białkowe, odpowiedzialne za stan naszych włosów i paznokci. Oprócz tego, zawierają dużą dawkę selenu, który pomaga zwalczać uszkodzenia oksydacyjne skóry.
Nasiona chia to doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które łagodzą skórę i przyspieszają jej gojenie. Mogą być stosowane jako składnik maseczek przeciwtrądzikowych. Tryptofan, który również jest ich składnikiem, może wspomóc wytarzanie serotoniny, co pomaga w walce z trądzikiem powstającym w wyniku nasilonego stresu.
Orzechy włoskie to prawdziwa bomba kompleksu witamin z grupy B, które odpowiadają za nawilżenie skóry. Wspomaga również w spowolnieniu procesów starzenia się skóry.
W nasionach tego warzywa znajdziemy dużą porcję białka, żelaza i cynku, czyli składników, które odpowiadają za stan naszych włosów. Dodatkowo, nasiona dyni zawierają enzym, który przyspiesza porost naszych kosmyków.