Pielęgnacja skóry, szczególnie po czterdziestce, to nie tylko kremy przeciwzmarszczkowe. Równie ważne jest stosowanie odpowiedniej diety i wybieranie zdrowych produktów. Kiedy wypełnimy naszą dietę pokarmami bogatymi w przeciwutleniacze, kwasy tłuszczowe i niezbędne składniki odżywcze, zyska na tym także nasza skóra.
Ten pyszny owoc jest bogaty w przeciwutleniacze, witaminy i minerały, które mogą zadbać o elastyczność skóry i zminimalizować pojawianie się drobnych zmarszczek. Obejmują one:
Szeroka gama przeciwutleniaczy w papai pomoże zwalczać uszkodzenia spowodowane wolnymi rodnikami i opóźnić oznaki starzenia. Papaja zawiera również enzym zwany papainą, który zapewnia dodatkowe korzyści przeciwstarzeniowe, działając jako jeden z najlepszych naturalnych środków przeciwzapalnych. Można go również znaleźć w wielu produktach złuszczających.
Brokuły wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwstarzeniowe. Znajdziemy w nich przede wszystkim:
Ciało potrzebuje witaminy C do produkcji kolagenu, czyli głównego białka w skórze, które nadaje jej siłę i elastyczność.
Szpinak ma działanie nawilżające i zawiera przeciwutleniacze, które pomagają dotlenić nasze ciało i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu. W liściach szpinaku znajdziemy:
Wysoka zawartość witaminy C zwiększa produkcję kolagenu, aby skóra była jędrna i gładka. Z kolei witamina A nawilża skórę, a także dba o włosy i hamuje przedwczesne siwienie, podczas gdy witamina K zmniejsza stany zapalne w komórkach, ma działanie łagodzące podrażnienia i zaczerwienienia skóry, a także rozświetla poszarzałą skórę.
Awokado jest bogate w przeciwzapalne kwasy tłuszczowe, które wspierają dążenie do gładkiej, jędrnej skóry. Zawierają również wiele niezbędnych składników odżywczych, które mogą zapobiec negatywnym skutkom starzenia. Są to między innymi:
Wysoka zawartość witaminy A w awokado może pomóc nam pozbyć się martwych komórek naskórka, pozostawiając skórę gładką i lśniącą.