Dalgona Coffee podbija Instagram. Z czego się składa najpopularniejsza kawa tego roku? Ile zawiera kalorii?

O tej kawie zrobiło się głośno już na początku roku. Propozycje jej przygotowania zalały Internet - znajdziemy mnóstwo zdjęć i tutoriali, jak właściwie przygotować napój. Z czego składa się Dalgona Coffee?

Nazwa Dalgona Coffee z pewnością jest znana każdej z nas, która bacznie obserwuje trendy. Najpopularniejszy napój tego roku zachwyca słodkim smakiem, fotogenicznym wyglądem oraz... dostarcza potężną dawkę cukru. Ile dokładnie kalorii ma Dalgona Coffee? Jak ją przygotować?

Czym jest Dalgona Coffee?

Najbardziej rozchwytywany deser tego roku pochodzi z Korei. Kawę Dalgona przygotujemy na bazie kawy rozpuszczalnej, cukru, mleka i kilku kostek lodu. Koreańczycy opracowali tę recepturę z tęsknoty za popularnym koreańskimi łakociami, które produkowała firma Dalgona Candy. Ulubiony deser influencerek przygotujesz z:

  • dwóch łyżeczek cukru;
  • kilku kostek lodu;
  • dwóch łyżeczek kawy rozpuszczalnej;
  • dwóch łyżek gorącej wody;
  • pół szklanki zimnego mleka (roślinnego lub krowiego).

Dalgona Coffee - przygotowanie krok po kroku

  1. Aby ubić mleko, wykorzystaj mikser lub ręczny spieniacz.
  2. Dodaj do miski dwie łyżki rozpuszczalnej kawy, dosyp wtedy dwie łyżki cukru i dwie łyżki gorącej wody. Dokładnie wymieszaj składniki.
  3. Ubijaj składniki aż powstanie puszysta i w miarę sztywna masa.
  4. Do wysokiej szklanki wrzuć kostki lodu, następnie wlej zimne mleko i dolej spienioną kawę.

Dalgona Coffee - wartości odżywcze i liczba kalorii

Pyszna, orzeźwiająca kawa z zimnym mlekiem to porcja około 380 kalorii. Jak na deser mieszczący się w szklance przy tak niewielkiej ilości składników to całkiem sporo! Dietetycy radzą, aby zamiast cukru dodać kokosowej śmietany lub ubitej aquafaby (płynu, który znajdziemy w puszcze z cieciorką). Podsumowując, Dalgona Coffe nie jest najzdrowszym deserem. Jeśli dbamy o linię wybierzmy zwykłą kawę lub aromatyczną matchę. 

Zobacz wideo Agnieszka Radwańska o swojej diecie
Więcej o:
Copyright © Agora SA