Dieta nutritariańska niesie ze sobą wiele zalet. Ten sposób odżywiania został opracowany przez amerykańskiego lekarza i dietetyka dr Joela Furhmana. Ogromną zaletą zaprezentowanego modelu jest to, iż autor położył szczególny nacisk na dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości witamin i minerałów.
Całą filozofię owej diety można sprowadzić do prostego równania, które dr Furhman nazwał równaniem zdrowia:
H = N/C
gdzie poszczególne symbole oznaczają:
Naszym zadaniem na diecie jest dostarczanie posiłków o jak największej gęstości odżywczej. Skąd dowiedzieć się, które produkty mają największą gęstość? Do tego potrzebujemy skali ANDI, która informuje, ile witamin posiada dany produkt na jedną kilokalorię. Im wyżej znajduje się produkt w przywołanej skali, tym częściej powinien zagościć w naszym menu.
Ten model odżywiania przypomina nieco dietę wegańską - głównym składnikiem menu są warzywa i owoce. W przeciwieństwie jednak do diety stricte roślinnej, dieta nuritiriańska dopuszcza niewielkie ilości produktów odzwierzęcych. W naszym jadłospisie powinny zagościć:
W ograniczonych ilościach powinniśmy dostarczać:
Co musimy wyeliminować? Przede wszystkim żegnamy się z czerwonym mięsem, słodyczami, produktami z białej mąki, olejami rafinowanymi, a także wszelkimi słodzonymi i gazowanymi napojami, alkoholem oraz sokami.
Specjaliści podkreślają, aby chęć przejścia na dietę skonsultować wcześniej ze swoim lekarzem, zwłaszcza, jeśli cierpimy na nadciśnienie tętnicze lub cukrzycę.