Planowanie zdrowych posiłków dla całej rodziny może być trudne, szczególnie przy diecie wegańskiej. Aby dzieci chętnie jadły przygotowane przez nas posiłki, musimy zadbać nie tylko o smak, ale też o aspekt wizualny, by zachęcić pociechy do jedzenia.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Bajgle przekrój na pół i posmaruj cienką warstwą masła orzechowego. Na wierzchu ułóż plastry bananów. Do śniadania możesz dodać po szklance mleka sojowego.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ugotuj brązowy ryż zgodnie z instrukcjami na pudełku. W tym czasie pokrój warzywa i tofu i odłóż je na bok. Aby zrobić sos, wymieszaj imbir, czosnek, miód, sos sojowy, olej i sok pomarańczowy w średniej wielkości misce. Na dużej, naoliwionej patelni usmaż tofu, aż stanie się jasnobrązowe. Zdejmij z ognia i umieść na ręczniku papierowym, by odsączyć. Na patelni umieść brokuły, cebulę, marchewkę, pieprz i ¼ przygotowanego sosu. Smaż do miękkości, a następnie dodaj gotowe tofu, ryż i pozostały sos.
Wskazówka: Możesz użyć resztek warzyw, które zalegają w twojej lodówce, dzięki czemu nic się nie zmarnuje.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Pietruszkę i jarmuż umyj pod bieżącą wodą. Obierz imbir i pokrój na mniejsze kawałki. Pietruszkę, jarmuż, imbir oraz obranego banana i awokado umieść w blenderze. Wlej sok z cytryny i odrobinę wody. Miksuj do uzyskania gładkiej masy, następnie dolej pozostałą wodę i jeszcze raz zmiksuj.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Warzywa pokrój w słupki. Podawaj z hummusem.