Dieta wegańska dla całej rodziny? Z tym przykładowym jadłospisem to nic trudnego!

Dieta wegańska dla całej rodziny może być dużym wyzwaniem. Podczas jej stosowania należy zadbać nie tylko o smak, który zadowoli wszystkich, ale też o pożywne posiłki.

Planowanie zdrowych posiłków dla całej rodziny może być trudne, szczególnie przy diecie wegańskiej. Aby dzieci chętnie jadły przygotowane przez nas posiłki, musimy zadbać nie tylko o smak, ale też o aspekt wizualny, by zachęcić pociechy do jedzenia.

Zobacz wideo Spaghetti z sosem sojowo-maślanym [HAPS VEGE]

Przykładowy dzienny jadłospis dla wegańskiej rodziny

Śniadanie – pełnoziarnisty bajgiel z masłem orzechowym i bananem

Składniki:

  • 4 pełnoziarniste bajgle
  • 3 łyżki stołowe masła orzechowego
  • 2 banany pokrojone w plastry

Sposób przygotowania:

Bajgle przekrój na pół i posmaruj cienką warstwą masła orzechowego. Na wierzchu ułóż plastry bananów. Do śniadania możesz dodać po szklance mleka sojowego.

Obiad – wegańska misa

Składniki:

  • 350 gramów twardego tofu pokrojonego w kostkę
  • 2 szklanki brązowego ryżu
  • 2 marchewki
  • 1 szklanka brokułów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 15–30 gramów obranego i posiekanego imbiru
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 1–2 łyżki stołowe miodu
  • 2 łyżki stołowe sosu sojowego o niskiej zawartości sodu
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 1/4 szklanki oleju sezamowego lub oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

Ugotuj brązowy ryż zgodnie z instrukcjami na pudełku. W tym czasie pokrój warzywa i tofu i odłóż je na bok. Aby zrobić sos, wymieszaj imbir, czosnek, miód, sos sojowy, olej i sok pomarańczowy w średniej wielkości misce. Na dużej, naoliwionej patelni usmaż tofu, aż stanie się jasnobrązowe. Zdejmij z ognia i umieść na ręczniku papierowym, by odsączyć. Na patelni umieść brokuły, cebulę, marchewkę, pieprz i ¼ przygotowanego sosu. Smaż do miękkości, a następnie dodaj gotowe tofu, ryż i pozostały sos.

Wskazówka: Możesz użyć resztek warzyw, które zalegają w twojej lodówce, dzięki czemu nic się nie zmarnuje.

Przekąska – zielone smoothie

Składniki:

  • 2-3 duże liście jarmużu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 awokado
  • 1 banan
  • 2-3 cm świeżego imbiru
  • sok z połowy cytryny
  • 1 szklanka wody mineralnej

Sposób przygotowania:

Pietruszkę i jarmuż umyj pod bieżącą wodą. Obierz imbir i pokrój na mniejsze kawałki. Pietruszkę, jarmuż, imbir oraz obranego banana i awokado umieść w blenderze. Wlej sok z cytryny i odrobinę wody. Miksuj do uzyskania gładkiej masy, następnie dolej pozostałą wodę i jeszcze raz zmiksuj.

Kolacja – hummus z warzywami

Składniki:

  • 1 opakowanie hummusu
  • 1 seler naciowy
  • 1 duży ogórek
  • 2 marchewki

Sposób przygotowania:

Warzywa pokrój w słupki. Podawaj z hummusem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.