Na instagramowym profilu Anny Starmach pojawił się przepis na lekkie wiosenne ciasto, które świetnie sprawdzi się na majówkowym stole. Ciasto ucierane jest stosunkowo szybkie i proste w przygotowaniu, może je upiec do słownie każdy.
Ciasto pozbawione jest kremów i kalorycznych dodatków, a obecność owoców sprawia, że jest nie tylko delikatnie słodkie, ale też lekko kwaśne. Dzięki temu połączeniu nie da się poprzestać na jednym kawałku. Po prostu musisz go spróbować! Jak wykonać ciasto według przepisu Ani Starmach?
Kruszonka
Ciasto
Nadzienie
Kruszonka
Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj, powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Schowaj ją do lodówki na czas robienia ciasta.
Ciasto
Aby przygotować ciasto, masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Stopniowo do masła dodawaj jajka oraz mąkę, mieszaj mikserem na małych obrotach. Ciasto umieść w foremce o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłóż owoce (maliny w całości, truskawki przekrojone na połówki), przykryj je kruszonką. Ciasto włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piecz 40–50 minut.
Truskawki i maliny można zastąpić prawie każdymi owocami, najlepiej sprawdzają się śliwki, morele, brzoskwinie, porzeczki albo rabarbar.