Matcha to modna zielona herbata, która zyskuje zwolenników także wśród miłośników kawy. Istnieje wiele korzyści płynących z picia matchy.
Matcha zawiera pobudzającą kofeinę, ale ma w sobie też coś, co pozwala ją równoważyć. To aminokwas zwany L-teaniną, którego ilość zwiększa się dzięki procesowi chronienia przed słońcem i sposobowi zbierania liści. L-teanina zawarta w matchy działa uspokajająco, ale nie wywołuje senności. Ponadto ma ona właściwości zdolne do wywoływania w mózgu aktywności fal alfa, które łagodzą stres.
Ta zielona herbata charakteryzuje się dużą koncentracją przeciwutleniaczy. Według badań znajduje się w niej 137 razy więcej polifenoli. Szczególnie Galusan epigallokatechiny (EGCG) niż w klasycznej herbacie zielonej. Owe polifenole mogą chronić przed nowotworami, mają też działanie odmładzające.
Wspomniany wyżej galusan epigallokatechiny pomaga redukować tkankę tłuszczową, a także ogranicza tworzenie się nowych komórek tłuszczowych. Do tego dochodzą katechiny i kofeina, wpływające na poprawę metabolizmu. Te substancje sprawiają, że termogeneza i utlenianie tłuszczów są przyspieszone, co wpływa na szybsze spalanie tłuszczu.
Zawarte w matchy katechiny obniżają cholesterol. Regularne jej spożywanie pomoże obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi oraz zmniejszyć ryzyko udaru. Z kolei dzięki przeciwutleniaczom pozytywnie działa również na zdrowie skóry, zmniejszając stany zapalne.
Ochrona liści matchy przed słońcem sprawia, że zwiększa się w nich ilość chlorofilu. Zawarty w herbacie chlorofil pomaga w eliminacji toksyn, dzięki czemu wspiera detoksykację organizmu. Mówi się, że pomaga on eliminować z organizmu metale ciężkie i inne szkodliwe substancje.