• Link został skopiowany

Ewa Chodakowska poleca sposób na zdrowe łakocie. Jedna porcja trufli to mniej niż 300 kalorii

Jesteś na diecie i masz ochotę na coś słodkiego? Nic straconego - te przepisy popularnej trenerki to pyszny i nieskomplikowany pomysł na zdrowy deser.
Ewa Chodakowska - przepis na trufle
Ewa Chodakowska - Instagram @chodakowskaewa

Szukasz pomysłu na zdrową słodką przekąskę? Dobrym wyborem będą pożywne trufle, które poleca Ewa Chodakowska. Dwie smakowe propozycje trenerki mogą być również guity pleasure dla wegan, gdyż nie zawierają w swoim składzie produktów odzwierzęcych. Jak przygotować łakocie według przepisów Ewy?

Ewa Chodakowska - przepis na trufle
Ewa Chodakowska - przepis na trufle Ewa Chodakowska - Instagram @chodakowskaewa

Trufle wg przepisów Ewy Chodakowskiej

Trenerka podzieliła się dwoma propozycjami smakowymi na słodkie trufle w wersji fit. Przygotowanie łakoci jest niezwykle proste i wymaga jedynie kilku składników.

Trufle daktylowo-migdałowe (przepis na dwie porcje)

Składniki:

  • 10 suszonych daktyli;
  • łyżka kakao;
  • 4 łyżki zmielonych migdałów;
  • łyżeczka świeżej skórki pomarańczowej;
  • dwie łyżki otrębów owsianych.

Przygotowanie: namocz daktyle w soku i kilku łyżkach wody. Odstaw je na pół godziny, później dosyp kakao, ciągle mieszając. Następnie zmiksuj te dwa składniki i ostudź. Dodaj zmielone migdały, otręby i skórkę pomarańczową. Jeżeli konsystencja jest zbyt rzadka, dodaj trochę otrębów. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i włóż do lodówki na kilka godzin.

Jedna porcja kulek do 275 kalorii.

Trufle kokosowo-cynamonowe (dwie porcje)

Składniki:

  • łyżka kremu orzechowego;
  • trzy łyżki suchej kaszy jaglanej;
  • łyżka wiórków kokosowych;
  • dwie kostki gorzkiej czekolady;
  • dwa suszone daktyle;
  • dwie łyżki orzechów nerkowca;
  • łyżka gorzkiego kakao;
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu;
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Przygotowanie: Ugotuj kaszę al dente, odcedź ją od wody i pozostaw do ostygnięcia. Pokrój daktyle i zalej je gorącą wodą, odstaw na 20 minut. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj odcedzone od wody daktyle do czekolady i zmiksuj. Następnie dodaj do masy kaszę, kokos, orzechy i krem orzechowy, dokładnie wymieszaj. Zrób małej wielkości kulki i odstaw o lodówki na dwie godziny. 

Porcja trufli kokosowo-cynamonowych to 275 kalorii.

Zobacz wideo Przerwa na kawę - Ewa Chodakowska i Anna Starmach
Więcej o: