Ewa Chodakowska poleca sposób na zdrowe łakocie. Jedna porcja trufli to mniej niż 300 kalorii

Jesteś na diecie i masz ochotę na coś słodkiego? Nic straconego - te przepisy popularnej trenerki to pyszny i nieskomplikowany pomysł na zdrowy deser.

Szukasz pomysłu na zdrową słodką przekąskę? Dobrym wyborem będą pożywne trufle, które poleca Ewa Chodakowska. Dwie smakowe propozycje trenerki mogą być również guity pleasure dla wegan, gdyż nie zawierają w swoim składzie produktów odzwierzęcych. Jak przygotować łakocie według przepisów Ewy?

Ewa Chodakowska - przepis na trufleEwa Chodakowska - przepis na trufle Ewa Chodakowska - Instagram @chodakowskaewa

Trufle wg przepisów Ewy Chodakowskiej

Trenerka podzieliła się dwoma propozycjami smakowymi na słodkie trufle w wersji fit. Przygotowanie łakoci jest niezwykle proste i wymaga jedynie kilku składników.

Trufle daktylowo-migdałowe (przepis na dwie porcje)

Składniki:

  • 10 suszonych daktyli;
  • łyżka kakao;
  • 4 łyżki zmielonych migdałów;
  • łyżeczka świeżej skórki pomarańczowej;
  • dwie łyżki otrębów owsianych.

Przygotowanie: namocz daktyle w soku i kilku łyżkach wody. Odstaw je na pół godziny, później dosyp kakao, ciągle mieszając. Następnie zmiksuj te dwa składniki i ostudź. Dodaj zmielone migdały, otręby i skórkę pomarańczową. Jeżeli konsystencja jest zbyt rzadka, dodaj trochę otrębów. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i włóż do lodówki na kilka godzin.

Jedna porcja kulek do 275 kalorii.

Trufle kokosowo-cynamonowe (dwie porcje)

Składniki:

  • łyżka kremu orzechowego;
  • trzy łyżki suchej kaszy jaglanej;
  • łyżka wiórków kokosowych;
  • dwie kostki gorzkiej czekolady;
  • dwa suszone daktyle;
  • dwie łyżki orzechów nerkowca;
  • łyżka gorzkiego kakao;
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu;
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Przygotowanie: Ugotuj kaszę al dente, odcedź ją od wody i pozostaw do ostygnięcia. Pokrój daktyle i zalej je gorącą wodą, odstaw na 20 minut. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj odcedzone od wody daktyle do czekolady i zmiksuj. Następnie dodaj do masy kaszę, kokos, orzechy i krem orzechowy, dokładnie wymieszaj. Zrób małej wielkości kulki i odstaw o lodówki na dwie godziny. 

Porcja trufli kokosowo-cynamonowych to 275 kalorii.

Zobacz wideo Przerwa na kawę - Ewa Chodakowska i Anna Starmach
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.