Trzy proste przepisy na bezglutenowe dania, które sprawią, że dieta bez tego składnika stanie się smaczną przyjemnością

Dieta bezglutenowa stanowi jeden z popularniejszych sposobów żywienia naszych czasów. Wiele osób decyduje się na nią nie tylko z powodu nietolerancji pokarmowych, ale też z czystej chęci zdrowszego życia czy schudnięcia.

Gluten stanowi mieszankę białek roślinnych, które znajdują się w niektórych rodzajach zbóż - pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie i produktach zbożowych. 

Tu znajdziesz gluten:

  • pszenica (i jej odmiany)
  • pszenżyto
  • jęczmień
  • żyto
  • owies (niestety często bywa zanieczyszczony)
  • mąka pszenna
  • mąka żytnia
  • mąka jęczmienna
  • płatki pszenne
  • płatki jęczmienne
  • żytnie
  • płatki owsiane
  • kasza manna
  • kuskus
  • kasza jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa)
  • musli
  • kasze owsiane
  • makaron pszenny
  • makaron żytni

Oznacza to, że gluten zawierają wszystkie pochodne i przetwory na bazie mąki. Znajdziemy go więc choćby w pierogach, pizzy, pyzach, pieczywie, kopytkach czy naleśnikach. 

Zobacz wideo Czy gluten to cichy zabójca? [NaZdrowie]

Obecnie gluten jest składnikiem także wielu produktów, których o jego zawartość w ogóle nie podejrzewamy. Może się kryć w wędlinach, jogurtach owocowych, produktach o obniżonej zawartości tłuszczu, serach pleśniowych, serkach topionych, niektórych przyprawach i żywności wysoko przetworzonej. 

Przepisy na bezglutenowe dania

Mając przed sobą całą gamę produktów zawierających gluten, trudno wyobrazić sobie wersje klasycznych potraw bez tego składnika. Istnieje jednak wiele zdrowszych alternatyw dla osób wyłączających gluten ze swojej diety.

Granola bez ziaren

Składniki:

  • 3 szklanki niesłodzonych płatków kokosowych
  • 2 szklanki grubo posiekanych orzechów (dowolna mieszanka)
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 5 łyżek roztopionego oleju kokosowego

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 120°C, blachę wyłóż papierem do pieczenia, połącz wszystkie składniki w misce, dokładnie wymieszaj i równomiernie rozłóż na arkuszu. Piecz przez 30-40 minut, aż będą złociste, obracając w połowie pieczenia. Wyjmij z piekarnika i odłóż do ostygnięcia.

Kitchari

Składniki:

  • 2 łyżki sklarowanego masła lub oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 4 liście curry (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 szklanki ryżu (najlepiej basmati) lub kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki czerwonej lub żółtej soczewicy
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Na połowie tłuszczu podsmaż przyprawy (według podanej kolejności) do momentu wydobycia aromatu. Dodajemy resztę składników, wlej szklankę wody. W trakcie gotowania dolej wrzątku po to, by soczewica całkowicie się rozgotowała, ale ziarenka ryżu pozostały w całości. Konsystencja powinna być półpłynna (tak jak w risotto). Przed podaniem dodaj do potrawy pozostały tłuszcz.

Ciasteczka migdałowe

Składniki:

  • 500 g obranych migdałów
  • 250 g cukru
  • 4 białka
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

Migdały i cukier zblenduj na gładką masę. Przełóż do dużej miski. Ubij na sztywno białka z solą i delikatnie przełóż je do migdałów. Dodaj wanilię i wymieszaj. Ciasteczka nakładaj łyżką na papier do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.