Gluten stanowi mieszankę białek roślinnych, które znajdują się w niektórych rodzajach zbóż - pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie i produktach zbożowych.
Oznacza to, że gluten zawierają wszystkie pochodne i przetwory na bazie mąki. Znajdziemy go więc choćby w pierogach, pizzy, pyzach, pieczywie, kopytkach czy naleśnikach.
Obecnie gluten jest składnikiem także wielu produktów, których o jego zawartość w ogóle nie podejrzewamy. Może się kryć w wędlinach, jogurtach owocowych, produktach o obniżonej zawartości tłuszczu, serach pleśniowych, serkach topionych, niektórych przyprawach i żywności wysoko przetworzonej.
Mając przed sobą całą gamę produktów zawierających gluten, trudno wyobrazić sobie wersje klasycznych potraw bez tego składnika. Istnieje jednak wiele zdrowszych alternatyw dla osób wyłączających gluten ze swojej diety.
Składniki:
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 120°C, blachę wyłóż papierem do pieczenia, połącz wszystkie składniki w misce, dokładnie wymieszaj i równomiernie rozłóż na arkuszu. Piecz przez 30-40 minut, aż będą złociste, obracając w połowie pieczenia. Wyjmij z piekarnika i odłóż do ostygnięcia.
Składniki:
Przygotowanie:
Na połowie tłuszczu podsmaż przyprawy (według podanej kolejności) do momentu wydobycia aromatu. Dodajemy resztę składników, wlej szklankę wody. W trakcie gotowania dolej wrzątku po to, by soczewica całkowicie się rozgotowała, ale ziarenka ryżu pozostały w całości. Konsystencja powinna być półpłynna (tak jak w risotto). Przed podaniem dodaj do potrawy pozostały tłuszcz.
Składniki:
Przygotowanie:
Migdały i cukier zblenduj na gładką masę. Przełóż do dużej miski. Ubij na sztywno białka z solą i delikatnie przełóż je do migdałów. Dodaj wanilię i wymieszaj. Ciasteczka nakładaj łyżką na papier do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.