Trzy pomysły na zdrowy i prosty w przygotowaniu obiad. Te dania dostarczą ci właściwej porcji tłuszczu

Tłuszcz jest jednym z ważnych elementów żywieniowych, którego nie możemy jednak dostarczać w nadmiarze. Jak przygotować dania obiadowe, które dostarczą nam niezbędnych składników w odpowiednich ilościach?

Jeżeli jesteś na diecie niskotłuszczowej i skończyły ci się pomysły na smaczne obiady - koniecznie wypróbuj te przepisy. Menu o obniżonej zwartości tłuszczu jest szczególnie polecane osobom, które walczą z nadwagą. Nie musi być jednak równoznaczne z brakiem różnorodności. Poniżej znajdziecie pięć pomysłów na całkowicie różne dania.

Trzy przepisy na obiady o obniżonej zawartości tłuszczu

Tortilla z kurczakiem i warzywami

  • pierś z kurczaka;
  • kilka liści sałaty,
  • świeże warzywa: pomidor, czerwona cebula, ogórek, czerwona papryka;
  • dwa ząbki czosnku;
  • łyżeczka soku z cytryny;
  • 200 ml jogurtu typu greckiego;
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, bazylia lub oregano;
  • płatki kukurydziane;
  • mąka pszenna;
  • dwa jajka;
  • ulubiony olej do smażenia.

Przygotowanie: Pokrój mięso w paseczki. Wymieszaj przyprawy i dopraw nimi kurczaka. Obtocz przygotowane mięso w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na koniec z płatkach kukurydzianych (najlepiej jest je zmielić w mikserze). Podsmaż mięso na odrobinie rozgrzanego oleju, aż do uzyskania złocistej barwy. W międzyczasie z jogurtu greckiego, czosnku i soku cytryny przygotuj sos. Dopraw go lekko solą. Pokrój warzywa, na tortilli rozłóż liść sałaty i umieść na nim kurczaka oraz warzywa. Na koniec dołóż sosu. Zwiń powstałą tortillę, zabezpiecz za pomocą wykałaczki przed rozpadnięciem. Wstaw do piekarnika na 10-15 minut. Podawaj od razu.

Makaron z pieczarkami i mieszanką oliwek (składniki na jedną porcję)

  • makaron pełnoziarnisty;
  • 10-15 średniej wielkości pieczarek;
  • szklanka czarnych oliwek;
  • szklanka zielonych oliwek;
  • niewielka ilość oliwy z oliwek;
  • dwie szklanki szpinaku.

Przygotowanie: ugotuj makaron al dente, pokrój pieczarki na ćwiartki i podsmaż na oliwie. Oliwki przekrój na pół. Do podsmażanych grzybów dodaj oliwki i poćwiartowany szpinak. Dokładnie zamieszaj. Gdy pieczarki będą gotowe do podania, wymieszaj warzywa z makaronem.

Cukinia faszerowana kaszą kuskus i warzywami

  • duża cukinia;
  • dwie szklanki kuskusu;
  • pomidory;
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, słodka papryka, bazylia, oregano;
  • kilka szparagów;
  • ser typu mozzarella;
  • dwie łyżeczki musztardy;
  • ząbek czosnku;
  • trzy łyżki jogurtu naturalnego.

Przygotowanie: cukinię przekrój na pół wzdłuż i wydrąż z niej część miąższu. W międzyczasie zalej kuskus gorącą wodą w takiej ilości, aby nie został rozgotowany, dopraw go solą i pieprzem. Pomidory pokrój w kostkę i wymieszaj z ugotowanym kuskusem. Dodaj do kaszy czosnek, musztardę oraz jogurt. Tak przygotowany farsz przełóż do wydrążonej cukinii. Po wierzchu posyp odpowiednią ilością startej mozzarelli i umieść na wierzchu kilka szparagów. Piecz przez kwadrans w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Kuskus możesz zastąpić kaszą jaglaną, jeżeli nie przepadasz za szparagami, dodaj na wierzch rozdrobione orzechy i zieleninę.

Życzymy smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.