W naszym organizmie naturalnie występują grupy grzybów i drobnoustrojów, które są odpowiedzialne za przemianę materii i funkcjonowanie układu pokarmowego. Jednak zaburzona równowaga i rozrost niektórych grzybów może doprowadzić do wystąpienia uporczywych powikłań. Jakie są objawy candidy i w jaki sposób możemy złagodzić jej objawy dietą?
Często czujesz się ociężale? Występuje dyskomfort w jamie brzusznej, sztywność stawów? Dokuczają ci nawracające bóle głowy? Te objawy mogą być znakiem, że w twoim organizmie nagromadziły się toksyny, które doprowadziły do rozrostu pewniej grupy drożdży. Candida, bo o nich mówmy, naturalnie występują w naszym ciele. Gdy jednak pojawiają się w zbyt dużej ilości, mogą powodować spowolnienie metabolizmu, stany zapalne oraz bóle brzucha i głowy. Jak nie doprowadzić do namnożenia się w organizmie tej grupy drożdżaków? Jednym ze sposobów jest właściwa dieta.
Postaraj się spożywać pół łyżeczki zmielonego cynamonu dziennie. Jak podaje magazyn "First for women", już po dwóch tygodniach regularnego dodawania tej przyprawy do posiłków, zatrzymuje się rozrost kłopotliwych grzybów.
Te niezwykle zdrowe warzywa, oprócz całego pakietu witamin, posiadają jeszcze jedną właściwość. Już trzy porcje brokułów tygodniowo zmniejszają rozrost drożdży w jelitach. Jest to możliwe, dzięki związkom siarki zawartych w brokułach.
Oprócz dostarczania probiotyków, dzięki substancjom zawartych w suplementach i witaminach, włącz do diety kiszonki, zakwas buraczany lub chlebowy oraz kefir.
W oleju kokosowym znajdują się dwa naturalne środki przeciwgrzybicze, czyli kwas laurynowy i kaprylowy, które przyczyniają się do niszczenia komórek drożdżaków. Spróbuj gotowania i smażenia na tym oleju.
Komórki drożdży uwielbiają cukier, jeśli więc nie chcesz dopuścić do ich rozrostu, ogranicz słodkości w swoim menu.