5 sposobów na poradzenie sobie z przerostem drożdży w organizmie. Te sygnały mogą świadczyć o drożdżycy

W naszym układzie pokarmowym znajdują się grzyby, znane pod nazwą "candida". Ich przerost może prowadzić do nieprzyjemnych problemów ze zdrowiem. Co włączyć do diety, jeśli podejrzewamy u siebie przerost drożdżaków?

W naszym organizmie naturalnie występują grupy grzybów i drobnoustrojów, które są odpowiedzialne za przemianę materii i funkcjonowanie układu pokarmowego. Jednak zaburzona równowaga i rozrost niektórych grzybów może doprowadzić do wystąpienia uporczywych powikłań. Jakie są objawy candidy i w jaki sposób możemy złagodzić jej objawy dietą?

Objawy, które mogą świadczyć o rozroście drożdżaków

Często czujesz się ociężale? Występuje dyskomfort w jamie brzusznej, sztywność stawów? Dokuczają ci nawracające bóle głowy? Te objawy mogą być znakiem, że w twoim organizmie nagromadziły się toksyny, które doprowadziły do rozrostu pewniej grupy drożdży. Candida, bo o nich mówmy, naturalnie występują w naszym ciele. Gdy jednak pojawiają się w zbyt dużej ilości, mogą powodować spowolnienie metabolizmu, stany zapalne oraz bóle brzucha i głowy. Jak nie doprowadzić do namnożenia się w organizmie tej grupy drożdżaków? Jednym ze sposobów jest właściwa dieta. 

5 sposobów na walkę z drożdżakami

Dodawaj cynamon do potraw

Postaraj się spożywać pół łyżeczki zmielonego cynamonu dziennie. Jak podaje magazyn "First for women", już po dwóch tygodniach regularnego dodawania tej przyprawy do posiłków, zatrzymuje się rozrost kłopotliwych grzybów.

Włącz do diety brokuły

Te niezwykle zdrowe warzywa, oprócz całego pakietu witamin, posiadają jeszcze jedną właściwość. Już trzy porcje brokułów tygodniowo zmniejszają rozrost drożdży w jelitach. Jest to możliwe, dzięki związkom siarki zawartych w brokułach. 

Pamiętaj o probiotykach

Oprócz dostarczania probiotyków, dzięki substancjom zawartych w suplementach i witaminach, włącz do diety kiszonki, zakwas buraczany lub chlebowy oraz kefir.

Używaj oleju kokosowego

W oleju kokosowym znajdują się dwa naturalne środki przeciwgrzybicze, czyli kwas laurynowy i kaprylowy, które przyczyniają się do niszczenia komórek drożdżaków. Spróbuj gotowania i smażenia na tym oleju.

Ogranicz słodycze

Komórki drożdży uwielbiają cukier, jeśli więc nie chcesz dopuścić do ich rozrostu, ogranicz słodkości w swoim menu. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.