Niektóre produkty powszechnie uznawane za niezdrowe, mogą mieć korzystny wpływ na nasz organizm. Wszystko za sprawą wyjątkowych składników, których często nie doceniamy. Poniższe przykłady pomogą nam nie oceniać produktów z góry.
Mięsa, takie jak wołowina, wieprzowina, jagnięcina, cielęcina czy dziczyzna są bogate w żelazo hemowe, cynk i witaminę B12. Największe zalety prezentują chude kawałki mięsa. Jeżeli będziemy je spożywać w towarzystwie warzyw, mogą być one zdrową opcją, która nie zaszkodzi naszej sylwetce.
Popcorn może być zdrową przekąską, o ile nie jest przesiąknięty utwardzonymi tłuszczami i polany dużą ilością topionego masła. Domowy popcorn bez dodatków to pełnoziarnisty i bezglutenowy produkt, który zawiera błonnik i żelazo, a także doskonale hamuje apetyt.
Dostępne na rynku czekolady różnią się pod względem smaku i wartości odżywczych, jednak wybieranie tabliczek o wysokiej zawartości kakao może być korzystne dla zdrowia. Gorzka czekolada ma niewiele cukru, jest bogata w zdrowe dla serca przeciwutleniacze i zawiera dużo magnezu.
Picie czerwonego wina z umiarem może zapobiegać zakrzepom i uszkodzeniom naczyń krwionośnych, a także obniżyć poziom złego cholesterolu. Wino to jednocześnie silny antyoksydant, który zwalcza wolne rodniki wpływające na przedwczesne starzenie się i powstawanie wielu chorób.
Ziemniaki mogą być zdrowe, o ile nie są okraszone tłuszczem, usmażone, polane śmietaną czy skąpane w kalorycznych sosach. Te warzywa są dobrym źródłem witaminy B6, potasu, miedzi, witaminy C, manganu, fosforu, niacyny i błonnika pokarmowego, a także zawierają stosunkowo niewiele kalorii.
Masło zawiera zdrowe tłuszcze i potrzebne witaminy. Jego spożywanie może przyczynić się do utrzymania sytości przez długi czas. Spożywane w rozsądnych ilościach masło nie zaszkodzi zdrowiu pod warunkiem, że jest to produkt naturalny o wysokiej zawartości tłuszczu bez domieszek tłuszczowych.