Te produkty tylko wyglądają na niezdrowe. W rzeczywistości ich spożywanie niesie za sobą wiele zalet

Istnieje wiele produktów, które zyskały niesłuszne miano niesprzyjających zdrowiu. Często właśnie pozory sprawiają, że rezygnujemy z danej żywności, nie zdając sobie sprawy, że jest ona całkowicie dozwolona nawet dla osób na diecie.

Niektóre produkty powszechnie uznawane za niezdrowe, mogą mieć korzystny wpływ na nasz organizm. Wszystko za sprawą wyjątkowych składników, których często nie doceniamy. Poniższe przykłady pomogą nam nie oceniać produktów z góry.

Produkty które niesłusznie uchodzą za niezdrowe - czerwone mięso

Mięsa, takie jak wołowina, wieprzowina, jagnięcina, cielęcina czy dziczyzna są bogate w żelazo hemowe, cynk i witaminę B12. Największe zalety prezentują chude kawałki mięsa. Jeżeli będziemy je spożywać w towarzystwie warzyw, mogą być one zdrową opcją, która nie zaszkodzi naszej sylwetce.

Produkty które niesłusznie uchodzą za niezdrowe - popcorn

Popcorn może być zdrową przekąską, o ile nie jest przesiąknięty utwardzonymi tłuszczami i polany dużą ilością topionego masła. Domowy popcorn bez dodatków to pełnoziarnisty i bezglutenowy produkt, który zawiera błonnik i żelazo, a także doskonale hamuje apetyt.

Zobacz wideo Popcorn

Produkty które niesłusznie uchodzą za niezdrowe - czekolada

Dostępne na rynku czekolady różnią się pod względem smaku i wartości odżywczych, jednak wybieranie tabliczek o wysokiej zawartości kakao może być korzystne dla zdrowia. Gorzka czekolada ma niewiele cukru, jest bogata w zdrowe dla serca przeciwutleniacze i zawiera dużo magnezu.

Produkty które niesłusznie uchodzą za niezdrowe - wino

Picie czerwonego wina z umiarem może zapobiegać zakrzepom i uszkodzeniom naczyń krwionośnych, a także obniżyć poziom złego cholesterolu. Wino to jednocześnie silny antyoksydant, który zwalcza wolne rodniki wpływające na przedwczesne starzenie się i powstawanie wielu chorób. 

Produkty które niesłusznie uchodzą za niezdrowe - ziemniaki

Ziemniaki mogą być zdrowe, o ile nie są okraszone tłuszczem, usmażone, polane śmietaną czy skąpane w kalorycznych sosach. Te warzywa są dobrym źródłem witaminy B6, potasu, miedzi, witaminy C, manganu, fosforu, niacyny i błonnika pokarmowego, a także zawierają stosunkowo niewiele kalorii.

Produkty które niesłusznie uchodzą za niezdrowe - masło

Masło zawiera zdrowe tłuszcze i potrzebne witaminy. Jego spożywanie może przyczynić się do utrzymania sytości przez długi czas. Spożywane w rozsądnych ilościach masło nie zaszkodzi zdrowiu pod warunkiem, że jest to produkt naturalny o wysokiej zawartości tłuszczu bez domieszek tłuszczowych. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.