Dietetyczne dipy do świetne urozmaicenie naszego jadłospisu, zwłaszcza, jeśli jesteśmy już lekko znudzeni tymi samymi potrawami. Te trzy przepisy zostały zaczerpnięte z kuchni śródziemnomorskiej. Gotowych sosów możesz używać do dietetycznych nachosów lub jako warzywne pasty do kanapek.
Składniki:
Przygotowanie: Pokrojone w kostkę buraki włóż do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika, dodaj czosnek i olej, piecz przez 20 minut. Następnie zmiel warzywa razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami na gładką masę.
Składniki:
Wykonanie: Włóż edamame i jarmuż do miski i zalej wrzącą wodą. Odłóż na bok na 3 minuty, następnie osusz i opłucz pod zimną wodą. Zblenduj pozostałe składniki, dodaj soję i jarmuż i ponownie zblenduj. Podawaj z kukurydzianymi nachosami lub grzankami.
Składniki:
Przygotowanie: Odsącz fasolę od wody z puszki i opłucz pod bieżącą wodą. Dodaj wszystkie składniki do miksera i porządnie zblenduj. Podawaj ze świeżymi liśćmi pietruszki, jako dip do surowych warzyw.