Na czym polega dieta o niskiej zawartości cukru? Jakie są jej wady i zalety? Które produkty są zabronione?

Dieta o niskiej zawartości cukru polega na ograniczeniu spożycia zarówno dodanego, jak i naturalnie występującego cukru. Wprowadzenie tych zmian może pomóc w zapobieganiu wielu powikłaniom zdrowotnym, ostatecznie prowadząc do zdrowszego życia.

Podstawowym celem diety o niskiej zawartości cukru jest utrzymanie właściwego poziomu glukozy we krwi. Ograniczenie cukru niesie za sobą wiele korzyści nie tylko dla sylwetki, ale też ogólnego stanu zdrowia.

Zobacz wideo Nie wszystko, co dziwnie wygląda na etykiecie, jest szkodliwe

Czy cukier w diecie naprawdę jest zły?

Niewielkie ilości cukru nie spowodują katastrofalnych skutków w diecie zdrowego człowieka, jednak zbyt duże jego spożycie może wiązać się z wieloma konsekwencjami. Metabolizowany cukier staje się paliwem dla ciała, ale nadmiar może przekształcić się w złogi tłuszczu, prowadzić do otłuszczenia narządów, przyczyniać się do rozwoju cukrzycy, chorób serca i innych dolegliwości.

Dieta o obniżonej zawartości tłuszczu często jest zalecana osobom zmagającym się z problemami zdrowotnymi, jednak jej realnym skutkiem jest utrata masy ciała. Wpojenie zasad tego sposobu odżywiania przyczynia się do zmiany stylu życia na lepszy. Dieta ma na celu zwrócenie uwagi na ilość spożywanego cukru w ciągu dnia. Jako konsumenci, często nawet nie zdajemy sobie sprawy, że przekroczyliśmy zdrowy limit.

Zasady diety o niskiej zawartości cukru widoczne są w wielu popularnych sposobach żywienia, takich jak dieta śródziemnomorska, paleo, dash czy sugar busters, które w większości opierają się na spożywaniu pokarmów zapewniających sytość na dłużej i ograniczeniu cukrów prostych.

Produkty dozwolone na diecie o niskiej zawartości cukru:

  • Zielone warzywa liściaste, surowe lub gotowane
  • Owoce cytrusowe i jagodowe
  • Całe ziarna
  • Fasola i rośliny strączkowe
  • Bataty
  • Orzechy i nasiona
  • Tłuste ryby
  • Chude białko
  • Zioła i przyprawy

Produkty niedozwolone na diecie o niskiej zawartości cukru:

  • Owoce o wysokim indeksie glikemicznym
  • Białe pieczywo i mąka
  • Słodzone napoje
  • Cukier rafinowany
  • Pakowane przekąski (również słone)
  • Alkohol w nadmiarze
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.