Aby schudnąć, trzeba jeść. Jeśli zależy nam na długotrwałym efekcie bez uszczerbku na zdrowiu, musimy wzbogacić swój jadłospis o pełnowartościowe dania. Posiłki na prawidłowej diecie powinny być bogate w wartości odżywcze, witaminy i minerały, nie dostarczając przy tym zbyt dużej liczby kalorii. Jakie produkty należy więc włączyć do swojego odchudzającego jadłospisu?
Zawarte w posiłkach białko przyczynia się do spalania kalorii już w trakcie trawienia - ma właściwości termogeniczne. Pomaga również zbudować mięśnie i utrzymać masę mięśniową podczas utraty tłuszczu. Spożywanie produktów wysokobiałkowych zapewnia uczucie sytości i sprawia, że łatwiej jest nam opanować głód.
Jeśli masz trudności z uzyskaniem wystarczającej ilości białka w diecie - szczególnie jeśli intensywnie trenujesz - weź pod uwagę odżywki białkowe.
Błonnik jest sprzymierzeńcem osób odchudzających się. Doskonale radzi sobie z uczuciem głodu, wypełniając żołądek. Większość produktów o dużej jego zawartości zawiera także wiele witamin i minerałów. Jeśli zwiększasz ilość błonnika w diecie, koniecznie zadbaj o odpowiednie nawodnienie.
Wiele produktów, które są przeznaczone dla osób odchudzających się, najczęściej o obniżonej zawartości tłuszczu, zwykle dosładza się, co nie tylko może podbić kaloryczność, ale też zniwelować nasze starania. Zamiast zaopatrywać się w żywność oznaczoną jako dietetyczną, lepiej postawić na produkty, które z natury zawierają niewiele kalorii.