Płatki owsiane - dlaczego warto włączyć je do diety? Jakie są efekty jedzenia ich przez miesiąc?

Płatki owsiane to kulinarny niezbędnik, jeśli dbamy o to, aby codziennie dostarczać organizmowi witamin pod różnymi postaciami. Owsianki to jedne z najsmaczniejszych (i najmodniejszych) śniadań, które dostarczają rano energii. Dlaczego są tak zdrowe?

Płatki owsiane biją prawdziwe rekordy popularności, jeśli chodzi o ulubione śniadania, które pokazujemy na Instagramie. Owsianki to nie tylko fotogeniczna, lecz także niezwykle zdrowa potrawa. Płatki owsiane zawierają wiele witamin, pomagają zrzucić zbędne kilogramy, a także pozytywnie pływają na poziom cholesterolu. Jakie jeszcze korzyści płyną z włączenia płatków owsianych do diety?

owsianka - propozycja podaniaowsianka - propozycja podania unsplash

Płatki owsiane - właściwości

Fani słodkich śniadań mogą być spokojni, jeśli postanowią dzień zacząć od miski z owsianką i owocami. Zawarty w owsie beta-glukan, czyli błonnik, który rozpuszcza się w wodzie, pomaga spalać nadprogramowe kalorie. Dodatkowo, związek ten pozytywnie wpływa na nasz układ trawienny, pomagając przyswoić cukry i kwasy tłuszczowe. Owies działa również jak probiotyk, który stymuluje pracę dobrych bakterii. Dzięki odpowiedniej porcji owsianki, będziemy czuć sytość przez kolejnych kilka godzin. Takie śniadanie to doskonała propozycja dla wszystkich osób, które borykają się z wysokim ciśnieniem - owies zawiera związki, które obniżają ciśnienie krwi. To też świetny posiłek na obniżenie złego cholesterolu - wystarczy porcja owsianki dziennie, aby skutecznie obniżyć jego poziom. 

Płatki owsiane - skutki zauważalne po miesiącu

Z miłości do pysznych owsianek z owocami przeprowadziłyśmy mały eksperyment; codziennie rano przez miesiąc witałyśmy dzień z porcją płatków. Jakie zauważyłyśmy efekty? 

  • Zwiększone uczucie sytości - po misce owsianki na mleku roślinnym z garścią truskawek i bananem nie czułyśmy potrzeby podjadania aż do pory lunchu. Dodatkowo słodki smak pozbawił nas chęci na wszelkie słodkości - nawet do kawy.
  • Czułyśmy więcej energii o poranku - trochę tak, jakbyśmy wypiły podwójne espresso.
  • Poprawił się stan naszej cery - skóra na twarzy stała się gładsza i bardziej promienna.
  • Podczas porannej sesji treningowej z tygodnia na tydzień podniosła się nasza wytrzymałość na wymagające ćwiczenia.

Oczywiście, nasza dieta opierała się o wiele zdrowych i pełnowartościowych posiłków. Jednak nasze poranki uległy zdecydowanej przemianie. Owsiankę możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Naszym ulubionym okazała się ta z dodatkiem cynamonu i pieczonym bananem, którą można podać z garścią ulubionych owoców, na które akurat mamy ochotę.

Składniki na cynamonową owsiankę:

  • szklanka płatków owsianych;
  • dwie lub trzy szklanki ulubionego mleka roślinnego;
  • dojrzały banan;
  • trzy łyżeczki cynamonu;
  • opcjonalnie: łyżeczka brązowego cukru;
  • garść ulubionych owoców np. borówek amerykańskich, truskawek i malin.

Przygotowanie: zagotuj mleko na małym ogniu. W zależności od tego, jaką gęstość preferujesz - wlej dwie lub trzy szklanki. Gdy napój zacznie wrzeć - wsyp płatki owsiane, cały czas mieszając. Dodaj po chwili brązowego cukru oraz dwie łyżeczki cynamonu i ponownie zamieszaj. Przelej owsiankę do miski. Banana nakrój w kilku miejscach i włóż do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie przełóż owoc do owsianki. Dodaj ulubione owoce i posyp łyżeczką cynamonu. 

Zobacz wideo Nie przepadasz za płatkami owsianymi? Wypróbuj jaglankę wg przepisu Anny Lewandowskiej
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.