Dieta FODMAP - czym jest i kto powinien jej spróbować? Zobaczcie, jak może wyglądać dzienne menu

Dobrze dobrana dieta pomoże nam nie tylko zrzucić zbędne kilogramy, lecz także złagodzi objawy wielu chorób układów trawienia. FODMAP jest polecana osobom, które cierpią z powodu zespołu jelita wrażliwego. Jak na nasz organizm wpływa taki sposób odżywiania?

Dieta FODMAP zyskuje coraz większą popularność ze względu na pozytywny wpływ na układ trawienny. FODMAP polega na ograniczeniu spożywania produktów z cukrami prostymi, które jednocześnie zawierają mało węglowodanów. 

Zobacz wideo Wpływają na libido i potencję, a także zapobiegają nowotworom. Cudowne pomidory!

Dlaczego dieta FODMAP zalecana jest pacjentom z zespołem jelita drażliwego?

Wiele przeprowadzonych badań wykazało, że łatwo fermentujące węglowodany, czyli m.in. fruktoza, laktoza, fruktany oraz sztuczne środki słodzące, mogą nasilać objawy zespołu jelita drażliwego. Z tego powodu osoby, które cierpią na tę dolegliwość, powinny sięgnąć po dietę FODMAP. Jeśli zauważamy takie objawy, jak bóle brzucha, uczucie przelewania się w żołądku, biegunki, zaparcia czy wzdęcia po zjedzeniu produktów zawierających cukry proste, bardzo możliwe, że problem drażliwego jelita dotyczy i naszego przewodu pokarmowego. 

Gdzie występują cukry proste?

Głównymi źródłami cukrów prostych są m.in. owoce, rośliny strączkowe, ziarna zbóż, słodkie napoje, przetwory mleczne, słodycze i niektóre warzywa. Najbardziej powinniśmy uważać na syrop glukozowy, fruktozowy oraz glukozowo-fruktozowy, które na diecie FODMAP są całkowicie niedozwolone. 

Dieta FODMAP - co można jeść?

Dieta dzieli się na dwa etapy, podczas pierwszego wykluczamy z codziennego menu na 6 do 8 tygodni eliminujemy całkowicie z diety źródła wysokiego FODMAP. Po tym czasie, w miarę jak uporczywe objawy zespołu jelita drażliwego znikają, włączamy stopniowo więcej produktów o wyższej zawartości FODMAP. 

FODMAP - jak skomponować dzienny jadłospis?

W pierwszej fazie diety, sięgamy po następujące produkty z wybranych kategorii:

  • warzywa: pomidory, marchew, ogórki, kapusta chińska, kiełki bambusa, seler, dynia, kabaczek, kukurydza, bakłażan, szczypior, seler, słodkie ziemniaki.
  • owoce: banany, kiwi, winogrona, truskawki, jagody, cytryny, mandarynki.
  • białko: tofu, drób, ryby, jaja.
  • orzechy i nasiona: orzechy włoskie, migdały, orzeszki ziemne, nasiona słonecznika, ziarna sezamu.
  • produkty zbożowe: mąka orkiszowa, pieczywo bezglutenowe, płatki ryżowe, płatki owsiane.
  • nabiał i produkty mleczne: margaryna, masło orzechowe, napój ryżowy, mleko migdałowe, ser camembert, ser typu mozarella.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.