Ten stek na pewno posmakuje wszystkim wegetarianom. Poznaj świetny pomysł Ani Starmach jak przyrządzić go z... kalafiora

Szukasz kulinarnych inspiracji na zalegający w lodówce kalafior? Ten przepis Ani Starmach powininen przypaść ci do gustu. To pyszny, prosty i zdrowy pomysł na szybkie wegetariańskie danie.

Od czasu do czasu każdy mierzy się z tym problemem. Zapasy się kończą, a w lodówce i spiżarni zostają pojedyncze produkty, z którymi nie za bardzo wiemy, co zrobić. Nie masz pomysłu na kalafiora? Dzięki temu przepisowi Ani Starmach przyrządzisz pyszny obiad dla całej rodziny.

 

Kalafior - dlaczego warto go włączyć do diety?

Stek z kalafiora? Czemu nie! To warzywo posiada wiele cennych witamin i minerałów. Kalafior dostarczy dla naszego organizmu błonnik, potas, wapń, magnez, cynk, żelazo, a także witaminy z grupy B oraz sporą dawkę witaminy C. Regularne spożywanie kalafiora ma działanie przeciwnowotworowe, pozytywnie wpływa na kondycję stawów, dzięki czemu jest polecany w diecie dla osób, które cierpią na reumatyzm. Pamiętajmy jednak, że jest to dość ciężkostrawne warzywo - używajmy odpowiednich przypraw, np. czosnku, kminku, imbiru oraz koperku. Dietetycy nie zalecają z tego względu spożywania warzywa wieczorem - jest natomiast zdrowym dodatkiem do obiadu.

Ania Starmach przygotowuje kalafiorowe steki

 Składniki:

  • Średniej wielkości kalafior;
  • dwie łyżki oliwy;
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na ziołową bułkę tartą:

  • dwie łyżki masła;
  • trzy łyżki bułki tartej;
  • łyżka pestek dyni;
  • łyżka pestek słonecznika;
  • po łyżce koperku i pietruszki.

Przygotowanie: Pokrój kalafiora na grube, mniej więcej 2-3 centymetrowe plastry. Następnie posmaruj je oliwą i posyp solą. Smaż warzywo na patelni około dwóch minut z każdej strony. Podsmażone steki przełóż na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Umieść blachę w piekarniku na 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po upłynięciu wyznaczonego czasu przewróć kalafior na drugą stronę i piecz przez kolejne 10 minut. Podpraż na patelni pestki dyni i słonecznika. Posiekaj zioła. Na niewielkiej patelni rozpuść masło, dodaj bułkę tartą i podsmaż, aż się zarumieni. Wtedy wymieszaj bułkę z ziołami i pestkami. Upieczone steki podawaj z przygotowaną ziołową bułką tartą.

Zobacz wideo Przerwa na kawę z Anną Starmach i Ewą Chodakowską
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.