Od czasu do czasu każdy mierzy się z tym problemem. Zapasy się kończą, a w lodówce i spiżarni zostają pojedyncze produkty, z którymi nie za bardzo wiemy, co zrobić. Nie masz pomysłu na kalafiora? Dzięki temu przepisowi Ani Starmach przyrządzisz pyszny obiad dla całej rodziny.
Stek z kalafiora? Czemu nie! To warzywo posiada wiele cennych witamin i minerałów. Kalafior dostarczy dla naszego organizmu błonnik, potas, wapń, magnez, cynk, żelazo, a także witaminy z grupy B oraz sporą dawkę witaminy C. Regularne spożywanie kalafiora ma działanie przeciwnowotworowe, pozytywnie wpływa na kondycję stawów, dzięki czemu jest polecany w diecie dla osób, które cierpią na reumatyzm. Pamiętajmy jednak, że jest to dość ciężkostrawne warzywo - używajmy odpowiednich przypraw, np. czosnku, kminku, imbiru oraz koperku. Dietetycy nie zalecają z tego względu spożywania warzywa wieczorem - jest natomiast zdrowym dodatkiem do obiadu.
Składniki:
Składniki na ziołową bułkę tartą:
Przygotowanie: Pokrój kalafiora na grube, mniej więcej 2-3 centymetrowe plastry. Następnie posmaruj je oliwą i posyp solą. Smaż warzywo na patelni około dwóch minut z każdej strony. Podsmażone steki przełóż na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Umieść blachę w piekarniku na 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po upłynięciu wyznaczonego czasu przewróć kalafior na drugą stronę i piecz przez kolejne 10 minut. Podpraż na patelni pestki dyni i słonecznika. Posiekaj zioła. Na niewielkiej patelni rozpuść masło, dodaj bułkę tartą i podsmaż, aż się zarumieni. Wtedy wymieszaj bułkę z ziołami i pestkami. Upieczone steki podawaj z przygotowaną ziołową bułką tartą.