Dieta ujemnych kalorii polega na wytworzeniu deficytu kalorycznego. W takiej sytuacji spożywamy żywność, której kaloryczność jest niższa niż energia potrzebna do spalenia naszego posiłku. Jak zastosować tę dietę i jakich efektów możemy się spodziewać?
Podczas przejścia na taki sposób odżywiania nasze posiłki będą się składać z produktów, które w naturalny sposób podkręcają metabolizm, są lekkostrawne, a przede wszystkim zawierają mniej kalorii. Te produkty pomagają przyspieszyć spalanie tłuszczu, a są to przede wszystkim świeże owoce, warzywa i zioła. Dieta prowadzi do deficytu kalorycznego, czyli sytuacji, w której organizm musi spalić więcej kalorii, niż dostanie podczas spożywania przez nas posiłku. Przykładowo - świeży ogórek zawiera 14 kcal, aby organizm go strawił, musi wykonać pracę, podczas której spala 16 kcal! W ten sposób znikną dwie kalorie, magazynowane pod postacią tłuszczu. Proste? Co w takim razie możemy jeść?
Pamiętajmy, że dieta ujemnych kalorii może być stosowana maksymalnie do dwóch tygodni. Dzienna dawka nie powinna przekraczać 1200 kalorii. Twój przykładowy dzienny jadłospis może wyglądać następująco.
Pamiętaj, że każda bardziej restrykcyjna dieta powinna być skonsultowana z lekarzem. Liczba zrzuconych kilogramów na diecie zależy od twojego organizmu. Jeśli chcesz wyrzeźbić sylwetkę, włącz do swojej rutyny odpowiednie ćwiczenia.