Anna Starmach podzieliła się przepisem na pyszne eklery. Czy okażą się takim samym hitem jak cytrynowiec Ani?

Ania Starmach chętnie dzieli się przepisami w mediach społecznościowych. Tym razem udostępniła obserwatorom przepis na eklery, które z pewnością podbiją serca fanów słodkich wypieków.

W ostatnim poście na instagramie Ani pojawiły się obiecane i wyczekiwane eklery. Przepis dostępny jest w internetowym serwisie kulinarnym Anny Starmach. Dotychczas zaprezentowane przez kucharkę ciasta robiły furorę. Czy eklery przebiją ciasto cytrynowe?

Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango

Przepis na eklery według Anny Starmach

 

Składniki:

Ciasto na eklerki (ok. 18 sztuk):

  • 250 ml wody,
  • 160 g mąki pszennej,
  • 125 g masła,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżeczka cukru.

Podstawowy krem waniliowy:

  • 600 ml śmietanki kremówki 36%,
  • 400 g serka mascarpone,
  • 8 łyżek cukru pudru,
  • 2 laski wanilii (będziesz potrzebować ziarenek).

Polewa czekoladowa

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 50 g masła.

Przygotowanie:

Ciasto parzone na eklerki:

Wodę zagotuj z masłem i cukrem. Wsyp mąkę, cały czas mieszając i podgrzewając ciasto w garnku, aż zacznie odklejać się od jego brzegów. Przełóż do miski, lekko ostudź, pojedynczo dodawaj jajka i mieszaj łyżką, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. Ciasto umieść w rękawie cukierniczym i formuj eklerki na blasze z papierem do pieczenia. Pamiętaj o pozostawieniu odstępów, ciasto mocno rośnie. Piecz około 25 minut w 200 stopniach, w ciągu tego czasu kilka razy otwórz piekarnik, aby pozbyć się pary wodnej. Po upieczeniu zostaw eklery do ostudzenia na kratce, po czym przekrój i przełóż kremem.

Krem waniliowy:

Wszystkie składniki zmiksuj, krem nałóż do rękawa cukierniczego i przełóż nim upieczone i ostudzone eklerki.

Polewa czekoladowa:

Czekoladę połam na małe kawałki. Masło pokrój, składniki rozpuść razem w kąpieli wodnej. Gotową i lekko ostudzoną czekoladą polej przełożone kremem eklery.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.