W ostatnim poście na instagramie Ani pojawiły się obiecane i wyczekiwane eklery. Przepis dostępny jest w internetowym serwisie kulinarnym Anny Starmach. Dotychczas zaprezentowane przez kucharkę ciasta robiły furorę. Czy eklery przebiją ciasto cytrynowe?
Składniki:
Przygotowanie:
Wodę zagotuj z masłem i cukrem. Wsyp mąkę, cały czas mieszając i podgrzewając ciasto w garnku, aż zacznie odklejać się od jego brzegów. Przełóż do miski, lekko ostudź, pojedynczo dodawaj jajka i mieszaj łyżką, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. Ciasto umieść w rękawie cukierniczym i formuj eklerki na blasze z papierem do pieczenia. Pamiętaj o pozostawieniu odstępów, ciasto mocno rośnie. Piecz około 25 minut w 200 stopniach, w ciągu tego czasu kilka razy otwórz piekarnik, aby pozbyć się pary wodnej. Po upieczeniu zostaw eklery do ostudzenia na kratce, po czym przekrój i przełóż kremem.
Wszystkie składniki zmiksuj, krem nałóż do rękawa cukierniczego i przełóż nim upieczone i ostudzone eklerki.
Czekoladę połam na małe kawałki. Masło pokrój, składniki rozpuść razem w kąpieli wodnej. Gotową i lekko ostudzoną czekoladą polej przełożone kremem eklery.