Nie wyobrażasz sobie poranka bez kofeiny? Nic tak nie pobudza, jak kawa kuloodporna. Poznaj te trzy przepisy

Kawa kuloodporna to pobudzający napój, który może przyczynić się do rozpoczęcia spalania tkanki tłuszczowej i ograniczyć apetyt.

Kawa kuloodporna jest w dietetyce stosunkowo nowa, jednak zyskała dużą popularność. Zwolennicy napoju twierdzą, że jego wypijanie po przebudzeniu może przynieść wiele korzyści zdrowotnych.

Czym jest kawa kuloodporna

Kawa kuloodporna to połączenie czarnej kawy, oleju i masła. Wbrew pozorom jest to napój o kremowej konsystencji przypominającej latte. Początkowo kawa z tłuszczem miała stanowić zamiennik śniadania złożonego z węglowodanów

Zalety płynące z picia kawy kuloodpornej

  • spalanie tkanki tłuszczowej
  • utrzymywanie poziomów energii przez cały ranek
  • powstrzymywanie głodu
  • poprawa koncentracji mentalnej
  • zapobieganie cukrzycy
  • ochrona wątroby

Kiedy decydujemy się na kawę kuloodporną, ważne jest, aby przygotować ją ze świeżo mielonej kawy. Najlepsza będzie arabika. W kwestii mleka zdania są podzielone. Niektórzy dodają masło, inni masło orzechowe, a jeszcze inni rekomendują olej kokosowy.

Przepisy na kawę kuloodporną - klasyczna bulletproof coffee

  1. Zaparz filiżankę kawy ze świeżo zmielonych ziaren
  2. Dodaj łyżkę stołową oleju kokosowego
  3. Dodaj 1-2 łyżki masła
  4. Blenduj przez 20 do 30 sekund

Przepisy na kawę kuloodporną - piernikowa bulletproof coffee

  1. Zaparz filiżankę kawy ze świeżo zmielonych ziaren wraz z łyżeczką przyprawy do piernika
  2. Dodaj łyżkę stołową oleju kokosowego
  3. Dodaj 1-2 łyżki masła
  4. Blenduj przez 20 do 30 sekund
  5. Całość posyp cynamonem

Przepisy na kawę kuloodporną - pumpkin spice bulletproof coffe

  1. Zaparz filiżankę kawy ze świeżo zmielonych ziaren i wlej do blendera
  2. Dodaj łyżkę stołową oleju kokosowego
  3. Dodaj 1-2 łyżki masła
  4. Wlej szklankę niesłodzonego mleka kokosowego
  5. Dodaj 1/3 szklanki ekologicznego przecieru z dyni
  6. Wsyp szczyptę soli
  7. Dodaj cynamon i gałkę muszkatołową do smaku
Więcej o: