Grill kojarzy się głównie z niezdrową przyjemnością i odstępstwem od diety. Aby nie przybrać na wadze podczas sezonu grillowego i nie zaprzepaścić starań o wymarzoną sylwetkę, połącz przyjemne z pożytecznym i wrzuć na ruszt zdrowsze alternatywy.
Te lekkie dania są pełne zdrowych składników i zawierają mniej tłuszczu oraz kalorii. Idealnie pasują do wiosennego odpoczynku na świeżym powietrzu.
Warzywa to najpopularniejszy zamiennik grillowanych mięs. Wystarczy skropić je oliwą i doprawić. Najlepiej sprawdzą się:
Składniki:
Przygotowanie:
Odkrój wierzch papryki i usuń nasiona z wnętrza warzywa. Komosę ryżową dokładnie połącz z kukurydzą, fasolą, cebulą i pomidorami. Dodaj przyprawy i wymieszaj. Faszeruj każdą paprykę tak, by nadzienie dotykało brzegów. Grilluj pod przykryciem przez 10 minut.
Składniki:
Przygotowanie:
Odsączoną i opłukaną ciecierzycę dobrze wysusz i umieść w misce. Spryskaj olejem z winogron i dodaj przyprawy. Tak przygotowaną cieciorkę równomiernie rozłóż na dnie kosza do grillowania, bądź tacce i grilluj przez 10 minut. Następnie ponownie spryskaj olejem, zamieszaj i grilluj przez kolejne dziesięć minut. Awokado przekrój na pół i wyjmij pestkę łyżką, by uzyskać duży otwór. Umieść na grillu skórką do góry. W tym czasie wymieszaj wymieszaj pomidory z ogórkiem i sokiem z cytryny. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Mieszaninę umieść w każdej połowie awokado, dodaj łyżkę ciecierzycy i skrop 2 łyżeczkami tahini. Całość udekoruj kolendrą.