Jak wejść w sezon grillowy i nie przytyć? Przepisy na wegańskie dania prosto z grilla

Jak grill, to tylko kiełbasa i karkówka? Nie tym razem. Poznaj przepisy na zdrowe dania, które sprawdzą się podczas grilla.

Grill kojarzy się głównie z niezdrową przyjemnością i odstępstwem od diety. Aby nie przybrać na wadze podczas sezonu grillowego i nie zaprzepaścić starań o wymarzoną sylwetkę, połącz przyjemne z pożytecznym i wrzuć na ruszt zdrowsze alternatywy.

Zobacz wideo Czysty ruszt, pięknie podane przekąski i szybko schłodzone napoje, czyli myki na sezon grillowy

Te lekkie dania są pełne zdrowych składników i zawierają mniej tłuszczu oraz kalorii. Idealnie pasują do wiosennego odpoczynku na świeżym powietrzu.

Zdrowe dania na grilla - grillowane warzywa

Warzywa to najpopularniejszy zamiennik grillowanych mięs. Wystarczy skropić je oliwą i doprawić. Najlepiej sprawdzą się:

  • szparagi
  • młode dymki
  • cukinie
  • bakłażany
  • papryki
  • ziemniaki

Zdrowe dania na grilla - papryka faszerowana komosą ryżową

Składniki: 

  • 3 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
  • 1 szklanka kukurydzy
  • 1 ½ szklanki czarnej fasoli
  • ½ cebuli pokrojonej w kostkę
  • 1 szklanka pokrojonych w kostkę pomidorów
  • ½ łyżeczki papryki w proszku
  • ¼ łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka kminku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 6-10 papryk do napełnienia

Przygotowanie:

Odkrój wierzch papryki i usuń nasiona z wnętrza warzywa. Komosę ryżową dokładnie połącz z kukurydzą, fasolą, cebulą i pomidorami. Dodaj przyprawy i wymieszaj. Faszeruj każdą paprykę tak, by nadzienie dotykało brzegów. Grilluj pod przykryciem przez 10 minut.

Zdrowe dania na grilla - awokado z ciecierzycą i tahini

Składniki: 

  • 1 puszka ciecierzycy (odsączona i opłukana)
  • olej z pestek winogron
  •  ½ łyżeczki papryki w proszku
  • sól
  • pieprz
  • 2 duże awokado
  • ½ ogórka pokrojonego w kostkę
  • pomidorki koktajlowe pokrojone w drobną kostkę
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny 
  • 2 łyżeczki tahini
  • kolendra

Przygotowanie:

Odsączoną i opłukaną ciecierzycę dobrze wysusz i umieść w misce. Spryskaj olejem z winogron i dodaj przyprawy. Tak przygotowaną cieciorkę równomiernie rozłóż na dnie kosza do grillowania, bądź tacce i grilluj przez 10 minut. Następnie ponownie spryskaj olejem, zamieszaj i grilluj przez kolejne dziesięć minut. Awokado przekrój na pół i wyjmij pestkę łyżką, by uzyskać duży otwór. Umieść na grillu skórką do góry. W tym czasie wymieszaj wymieszaj pomidory z ogórkiem i sokiem z cytryny. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Mieszaninę umieść w każdej połowie awokado, dodaj łyżkę ciecierzycy i skrop 2 łyżeczkami tahini. Całość udekoruj kolendrą.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.