Tego możesz nie wiedzieć o diecie bezglutenowej. Jak prawidłowo wyeliminować gluten z diety i zachować zdrowie?

Choć gluten występuje w wielu produktach wysokowęglowodanowych, wyeliminowanie go z jadłospisu nie polega na wprowadzeniu diety o niskiej zawartości węglowodanów.

Aktualnie prawie każde jedzenie zawierające gluten ma swój bezglutenowy odpowiednik. Nie zawsze jednak wybór żywności z odpowiednim oznaczeniem wiąże się ze zdrowym odżywianiem.

Zobacz wideo Bezglutenowy chleb z ziarnami

Czy eliminacja glutenu może być zdrowa?

Wyłączenie glutenu z diety nie stwarza bezpośredniego zagrożenia, o ile uważasz na to, czym zastępujesz ten składnik. Aby uniknąć problemów zdrowotnych, dobrze jest trzymać się żywności, która jest naturalnie bezglutenowa. Mowa tu o owocach, warzywach, nabiale i produktach bogatych w białko, takich jak mięso, ryby, orzechy i jajka.

Zanim włożysz do koszyka produkt oznaczony jako żywność bezglutenowa, dokładnie przeczytaj jego skład i sprawdź zawartość sodu i cukru. Są one często dodawane w większych ilościach, by poprawić smak pokarmów pozbawionych glutenu.

Dieta bezglutenowa a niedobory

Przechodząc na dietę eliminującą gluten, zwróć uwagę na ilość błonnika w swojej diecie. Aby zminimalizować ryzyko ewentualnych braków, jedz dużo owoców, warzyw, komosy ryżowej i innych bezglutenowych ziaren.

Osoby stosujące dietę bezglutenową są bardziej narażone na niedobór niektórych witamin i minerałów, dlatego warto zadbać odpowiednią suplementację.

Gdy odstawisz gluten, poczujesz się lepiej

Lepsze samopoczucie po wyłączeniu glutenu z diety może wiązać się z faktem, że ten składnik obecny jest w wielu niezdrowych produktach, takich jak fast foody, słodkie wypieki czy słodzone płatki zbożowe. Złagodzenie objawów niektórych dolegliwości może być więc spowodowane eliminacją żywności wysoko przetworzonej, a nie samego glutenu.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.