Masz ochotę na coś słodkiego? Wypróbuj przepis Anny Lewandowskiej - domowy Twix zasmakuje każdemu

Słodkości wykonane samodzielnie w domu będą zawierać zdecydowanie mniej konserwantów. Anna Lewandowska zdradziła jeden ze swoich ulubionych przepisów na ciekawy deser.

Domownicy domagają się czegoś słodkiego? Masz ochotę przygotować coś nowego? Skorzystaj z przepisu Anny Lewandowskiej na ciasto inspirowane popularnym batonikiem. Wykonanie deseru jest bardzo proste, a smak na pewno zdobędzie uznanie każdego łasucha. 

 

Anna Lewandowska poleca przepis na domowego "Twixa"

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki migdałowej;
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego;
  • 1/3 szklanki gęstego mleczka kokosowego, które wcześniej było trzymane przez noc w lodówce;
  • dwie łyżki cukru, ksylitolu lub innego słodzika;
  • szczypta soli morskiej.

Składniki na warstwę karmelu:

  • dwie łyżki oleju kokosowego;
  • 20 sztuk daktyli "medjool";
  • dwie szczypty soli morskiej;
  • pół kubka dowolnego masła orzechowego.

Składniki na polewę:

  • trzy łyżki oleju kokosowego;
  • trzy tabliczki gorzkiej czekolady.

Przygotowanie: Wymieszaj razem mąkę i sól ze składników na warstwę ciasta. W garnku podgrzej olej kokosowy, po chwili dodaj kokosowe mleczko i wybrany słodzik. Wymieszaj wszystkie składniki, uformuj kulę i odstaw ją do lodówki. W tym czasie przygotuj spód ciasta; rozpuść w garnku tabliczkę czekolady z łyżką tłuszczu. Wyłóż podłużną keksówkę papierem do pieczenia, wlej powstałą czekoladowa masę i włóż naczynie do lodówki. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na dwa prostokąty tak, aby zmieściły się do keksówki. Nakłuj w paru miejscach ciasto widelcem i piecz je w 150 stopniach przez kwadrans. W tym czasie przygotuj karmel - wszystkie podane na tę warstwę składniki zblenduj. Następnie przełóż połowę karmelowego kremu na zastygniętą w keksówce czekoladę. Połóż wtedy pierwszą warstwę ciasta, następnie kolejną część masy karmelowej i przykryj wszystko ostatnim kawałkiem ciasta. Rozpuść resztę czekolady w ten sam sposób, co poprzednią i polej nią ciasto. Włóż keksówkę do lodówki. Po zastygnięciu wyjmij deser i odwróć go do góry nogami, polej trzecią warstwą czekolady przygotowanej z ostatniej tabliczki i odstaw po raz ostatni do wystygnięcia w lodówce.

Zobacz wideo Jaglanka według przepisu Anny Lewandowskiej
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.