Dieta Locavore to najnowszy trend żywieniowy, który może pomóc ci zrzucić zbędne kilogramy, a jednocześnie zadbać o środowisko oraz lokalny rynek. Czym charakteryzuje się taki model odżywiania? Czy Locavore zdobędzie popularność w Polsce? Zobacz, jakie są główne zasady takiej diety.
Trend Locavore przyszedł do nas ze Stanów Zjednoczonych, a jego najważniejszym założeniem jest kupowanie lokalnej, sezonowej i ekologicznej żywności. Przechodząc na tę dietę zwracamy uwagę, aby na naszych talerzach lądowały jedynie te produkty, które pochodzą z rodzimego kraju. W ten sposób nie tylko dbamy o środowisko, lecz także wspieramy rozwój naszego rolnictwa i gospodarki. Owoce i warzywa, które zostały wyhodowane w kraju, w którym mieszkamy, przebywają mniejszą drogę do sklepu, co ogranicza wydzielanie spalin samochodowych czy zużycie prądu. Ponadto lokalne, rodzime produkty dłużej zachowują świeżość oraz poziom konkretnych wartości odżywczych.
Gdy wybieramy warzywa i owoce, na które aktualnie jest sezon, spożywamy mniej sztucznych konserwantów i barwników używanych, by zachować świeżość produktów na dłuższy okres. Jeśli zdecydujesz się na kupowanie żywności dostępnej lokalnie i sezonowo, twoja dieta będzie się zmieniać razem z porami roku. Taka różnorodność jest bardzo zdrowa dla organizmu. Zróżnicowana dieta, dostosowana do sezonowości roślin, pozwala na maksymalne spożycie witamin, przeciwutleniaczy i minerałów, zawartych w poszczególnych owocach i warzywach, a także na poprawę metabolizmu. Szybsza przemiana materii dzięki diecie, w połączeniu z odpowiednimi ćwiczeniami to ważne elementy, jeśli planujemy zrzucić zbędne kilogramy.