Cierpisz na nietolerancje pokarmowe? Zobacz, czym zastąpić jajka, mleko oraz pszenicę w wypiekach

Nietolerancje pokarmowe sprawiają, że rezygnujesz z ulubionych pieczonych ciast i deserów? Nie musisz odmawiać sobie słodkości - wystarczy, że znajdziesz odpowiednie zamienniki dla uczulających cię produktów.

Nietolerancja glutenu i alergia na nabiał nie muszą nas ograniczać! Ulubione wypieki spokojnie  przygotujemy wykorzystując odpowiednie zamienniki tych produktów. Dodatkową zaletą pieczenia bez nabiału, jajek czy pszenicy jest zmniejszona liczba kalorii. Czym zatem zastąpić te produkty?

Pieczenie bez nabiału i produktów z glutenem

Jeżeli testy na alergie i nietolerancje pokarmowe wykazały, że w naszej diecie nie możemy zjadać nabiału i glutenu pojawiają się problemy. Czy da się przygotować ciasta bez użycia produktów mlecznych? Jest wiele takich substytutów, które bez problemu znajdziemy w większych sklepach.

Czym zastąpić jajka?

Jedno jajko w przepisie zmień na połowę zmiażdżonego, dojrzałego banana z 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia. Innym dobrym zamiennikiem jest łyżka sproszkowanego siemienia lnianego, nasączonego w trzech łyżkach wody.

Czego używać zamiast nabiału?

Gdy twój przepis wymaga mleka, zastąp je napojem roślinnym. Obecnie na rynku znajdziesz mnóstwo propozycji: napój sojowy, migdałowy czy ryżowy. Najbardziej uniwersalny jest sojowy, którego konsystencja jest najbardziej zbliżona do mleka. Zamiast szklanki zwykłego mleka, dodaj szklankę napoju roślinnego. Co zrobić w przypadku, gdy musimy użyć masła? Zamiennie możesz użyć oleju rzepakowego.

Zamienniki mąki pszennej

Tradycyjna mąka pszenna zawiera gluten, którego nietolerancja może skutkować wystąpieniem poważnych chorób, jeśli nie wykluczymy go z diety. W sklepach jest wiele różnych mąk, pamiętajmy jednak, że każda wymaga innego rodzaju spoiwa. Najlepiej jest mieszać różne rodzaje mąki. Doskonałą mieszanką do pieczenia jest kombinacja mąki sojowej, z tapioki oraz z brązowego ryżu. Gluten nie występuje również w mąkach:

  • gryczanej;
  • ryżowej;
  • kukurydzianej;
  • ziemniaczanej;
  • z amarantusa;
  • z ciecierzycy (cieciorki).

Warto zwrócić uwagę na opakowaniu, do wyrobu jakich produktów zalecana jest dana mąka, np. do naleśników polecana jest mąka ryżowa, kukurydziana z kolei sprawdzi się przy tortillach, makaronach oraz ciastach i pieczeniu chleba. 

Więcej o: