Kiedy jest najlepszy czas na zjedzenie posiłku po treningu? Co jeść po zakończeniu ćwiczeń?

Odżywienie organizmu jest konieczne do regeneracji po ciężkim treningu, szczególnie jeśli trwa on ponad godzinę. Jeśli decydujesz się na ćwiczenia siłowe, musisz zadbać o jedzenie, które pomoże ci odbudować i naprawić mięśnie.

Chociaż wymagania żywieniowe i preferencje każdego człowieka różnią się w zależności od jego celów i działań, zalecane proporcje w posiłku potreningowym to kombinacja około 30 do 60 gramów węglowodanów, do 20 gramów białka i odrobiny tłuszczu (5–8 gramów).

Najlepszy czas na posiłek po treningu

Jeśli twój trening jest krótki lub o umiarkowanej intensywności, zjedz potreningówkę w ramach następnego posiłku. Gdy twoje ćwiczenia trwały jednak dłużej, wskazane jest zjedzenie przekąski zawierającej węglowodany w ciągu 2 godzin po treningu, aby rozpocząć uzupełnianie glikogenu.

Ciało buduje mięśnie i regeneruje się przez całą dobę, nie tylko na siłowni i bezpośrednio po zakończeniu treningu. Przemyślane przekąski pomogą w budowie mięśni, spalaniu tłuszczu i regeneracji.

Przekąski potreningowe – Omlet z białek ze szpinakiem

Składniki:

  • 3 białka jaj,
  • 1 łyżka wody,
  • 2 garści szpinaku baby,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/4 szklanki chudego twarogu.

Przygotowanie: W średniej misce ubij białka z wodą. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Dodaj szpinak i dopraw solą i pieprzem. Mieszaj przez minutę, aż liście staną się miękkie. Dodaj białka i smaż z obu stron do ścięcia. Na połowie omletu połóż twarożek i przykryj drugą połową. Możesz podawać z ulubionymi świeżymi warzywami.

Zobacz wideo Omlet cesarski. Przepis na śniadanie, obiad i deser

Przekąski potreningowe - białkowe batony z batatów

Składniki:

  • puree z 2 średnich batatów,
  • 1 łyżeczka wanilii,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/4 szklanki syropu klonowego,
  • 2 jajka,
  • 1/3 szklanki masła orzechowego,
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2/3 szklanki odżywki białkowej (wanilia lub czekolada).

Przygotowanie: Połącz pierwsze siedem składników w dużej misce i zblenduj na gładką masę. Dodaj proszek do pieczenia oraz odżywkę białkową i dokładnie mieszaj do połączenia. Umieść w natłuszczonej formie do pieczenia wyłożonej papierem. Piecz w 180 stopniach C 15 minut. Odstaw do wystygnięcia i pokrój na batony.

Przekąski potreningowe - prosta przekąska bananowo-orzechowa

Składniki:

  • 5 bananów,
  • 60 g jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki gładkiego masła orzechowego.

Przygotowanie: W małej misce zetrzyj jednego banana i wymieszaj z greckim jogurtem oraz masłem orzechowym. Odłóż na bok. Pozostałe banany pokrój w grube plastry i ułóż obok siebie na arkuszu papieru do pieczenia. Na każdym plasterku umieść równomiernie mieszankę jogurtu z masłem orzechowym i przykryj kolejnymi plastrami bananów. Arkusz z przekąską umieść w zamrażarce na co najmniej dwie godziny (najlepiej zrobić to przed treningiem).

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.