Chociaż wymagania żywieniowe i preferencje każdego człowieka różnią się w zależności od jego celów i działań, zalecane proporcje w posiłku potreningowym to kombinacja około 30 do 60 gramów węglowodanów, do 20 gramów białka i odrobiny tłuszczu (5–8 gramów).
Jeśli twój trening jest krótki lub o umiarkowanej intensywności, zjedz potreningówkę w ramach następnego posiłku. Gdy twoje ćwiczenia trwały jednak dłużej, wskazane jest zjedzenie przekąski zawierającej węglowodany w ciągu 2 godzin po treningu, aby rozpocząć uzupełnianie glikogenu.
Ciało buduje mięśnie i regeneruje się przez całą dobę, nie tylko na siłowni i bezpośrednio po zakończeniu treningu. Przemyślane przekąski pomogą w budowie mięśni, spalaniu tłuszczu i regeneracji.
Składniki:
Przygotowanie: W średniej misce ubij białka z wodą. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Dodaj szpinak i dopraw solą i pieprzem. Mieszaj przez minutę, aż liście staną się miękkie. Dodaj białka i smaż z obu stron do ścięcia. Na połowie omletu połóż twarożek i przykryj drugą połową. Możesz podawać z ulubionymi świeżymi warzywami.
Składniki:
Przygotowanie: Połącz pierwsze siedem składników w dużej misce i zblenduj na gładką masę. Dodaj proszek do pieczenia oraz odżywkę białkową i dokładnie mieszaj do połączenia. Umieść w natłuszczonej formie do pieczenia wyłożonej papierem. Piecz w 180 stopniach C 15 minut. Odstaw do wystygnięcia i pokrój na batony.
Składniki:
Przygotowanie: W małej misce zetrzyj jednego banana i wymieszaj z greckim jogurtem oraz masłem orzechowym. Odłóż na bok. Pozostałe banany pokrój w grube plastry i ułóż obok siebie na arkuszu papieru do pieczenia. Na każdym plasterku umieść równomiernie mieszankę jogurtu z masłem orzechowym i przykryj kolejnymi plastrami bananów. Arkusz z przekąską umieść w zamrażarce na co najmniej dwie godziny (najlepiej zrobić to przed treningiem).