Choć eksperci nie zalecają długotrwałego stosowania diety ketotariańskiej, staje się ona coraz popularniejsza. Opiera się ona na zasadach diety ketogenicznej - która też ma wielu zwolenników - z wyłączeniem mięs oraz niesfermentowanych produktów sojowych, takich jak tofu. Dopuszcza ona spożywanie jajek, masła klarowanego ghee, ryb i owoców morza.
Składniki:
Przygotowanie:
Rozgrzej 2 łyżeczki oliwy na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż przez około 5 minut. Dodaj warzywa i pieczony kalafior. Posyp solą morską. Gotuj przez 2 minuty, często mieszając. Przenieś warzywa do miski, a następnie rozbij jajka na tej samej patelni (w razie potrzeby dodaj trochę oleju). Jajka usmaż, posyp solą i pieprzem. Na talerzu umieść przygotowane wcześniej warzywa oraz jajka. Całość możesz dodatkowo przyprawić.
Składniki:
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 120°C, blachę wyłóż papierem do pieczenia, połącz wszystkie składniki w misce, dokładnie wymieszaj i równomiernie rozłóż na arkuszu. Piecz przez 30-40 minut, aż będą złociste, obracając w połowie pieczenia. Wyjmij z piekarnika i odłóż do ostygnięcia.
Składniki:
Przygotowanie:
W średniej misce wymieszaj masło orzechowe, miód, olej kokosowy i wanilię, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj zmielone siemię lniane i wybrany proszek proteinowy (białko serwatkowe lub roślinne). Aby wymieszać, użyj łyżki lub rąk. Uzyskana masa powinna przypominać ciasto na ciasteczka. Umieść w wyłożonej pergaminem foremce do ciasta. Na wierzch rozlej warstwę gorzkiej czekolady, uprzednio rozpuszczonej w rondlu. Wstaw do lodówki na 30 minut do godziny. Następnie pokrój masę na 10 równych batonów. Przechowuj w lodówce pod przykryciem - wytrzymają do dwóch tygodni.