Co jeść na diecie ketotariańskiej? Te przepisy pozwolą ci wytrwać i pokryć zapotrzebowanie na makroskładniki

Dieta ketotariańska to opcja dla wegetarian chcących przejść na dietę keto. Opiera się na wielu ograniczeniach, dlatego warto zadbać o dobrze dobrane posiłki, które pokryją nasze zapotrzebowanie.

Choć eksperci nie zalecają długotrwałego stosowania diety ketotariańskiej, staje się ona coraz popularniejsza. Opiera się ona na zasadach diety ketogenicznej - która też ma wielu zwolenników - z wyłączeniem mięs oraz niesfermentowanych produktów sojowych, takich jak tofu. Dopuszcza ona spożywanie jajek, masła klarowanego ghee, ryb i owoców morza.

Zobacz wideo Przepis na krewetki z warzywami w sosie curry

Posiłki na diecie ketotariańskiej - sałatka z jajkiem i awokado

Składniki:

  • 2-3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2-3 jajka
  • 1/4 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
  • 3 garści szpinaku lub jarmużu
  • pół pieczonego kalafiora lub pieczonych batatów
  • 1/3 awokado w plasterkach 1/3
  • świeży koperek
  • sól morska i pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej 2 łyżeczki oliwy na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż przez około 5 minut. Dodaj warzywa i pieczony kalafior. Posyp solą morską. Gotuj przez 2 minuty, często mieszając. Przenieś warzywa do miski, a następnie rozbij jajka na tej samej patelni (w razie potrzeby dodaj trochę oleju). Jajka usmaż, posyp solą i pieprzem. Na talerzu umieść przygotowane wcześniej warzywa oraz jajka. Całość możesz dodatkowo przyprawić.

Posiłki na diecie ketotariańskiej - granola bez ziaren i cukru

Składniki:

  • 3 szklanki niesłodzonych płatków kokosowych
  • 2 szklanki grubo posiekanych orzechów (dowolna mieszanka)
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 5 łyżek roztopionego oleju kokosowego lub masła

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 120°C, blachę wyłóż papierem do pieczenia, połącz wszystkie składniki w misce, dokładnie wymieszaj i równomiernie rozłóż na arkuszu. Piecz przez 30-40 minut, aż będą złociste, obracając w połowie pieczenia. Wyjmij z piekarnika i odłóż do ostygnięcia.

Posiłki na diecie ketotariańskiej - czekoladowe batoniki z masłem orzechowym

Składniki:

  • 3/4 szklanki masła orzechowego bez dodatków
  • 1/4 szklanki naturalnego miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1/3 szklanki mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki odżywki białkowej
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • gruboziarnista sól morska

Przygotowanie:

W średniej misce wymieszaj masło orzechowe, miód, olej kokosowy i wanilię, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj zmielone siemię lniane i wybrany proszek proteinowy (białko serwatkowe lub roślinne). Aby wymieszać, użyj łyżki lub rąk. Uzyskana masa powinna przypominać ciasto na ciasteczka. Umieść w wyłożonej pergaminem foremce do ciasta. Na wierzch rozlej warstwę gorzkiej czekolady, uprzednio rozpuszczonej w rondlu. Wstaw do lodówki na 30 minut do godziny. Następnie pokrój masę na 10 równych batonów. Przechowuj w lodówce pod przykryciem - wytrzymają do dwóch tygodni.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.