Gluten stanowi mieszankę białek roślinnych, które znajdują się w niektórych rodzajach zbóż - pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie i produktach zbożowych. Obecnie jest składnikiem także wielu produktów, których o zawartość glutenu w ogóle nie podejrzewamy. Może się on kryć w wędlinach, niektórych przyprawach i żywności wysoko przetworzonej.
Warto zwrócić uwagę na fakt, że zboża są w ostatnich latach poddawane modyfikacjom genetycznym, aby zwiększyć w nich zawartość glutenu. Stąd coraz więcej alergii na ten składnik i osób, które przechodzą na dietę eliminującą ten składnik.
Składniki:
Przygotowanie:
Olej kokosowy umieść w rondelku na małym ogniu i mieszaj, dodając kostki gorzkiej czekolady. W oddzielnej misce zmiksuj jajka z cukrem i wanilią, dodać roztopioną czekoladę i całość zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj mąkę, sól i grubo posiekane orzechy, zmiksuj na jednolitą masę. Całość umieść w foremce i piecz w temperaturze 160 stopni C przez około 30 minut, odstaw na kolejne pół godziny przed pokrojeniem.
Składniki:
Przygotowanie:
Migdały i cukier zblenduj na gładką masę. Przełóż do dużej miski. Ubij na sztywno białka z solą i delikatnie przełóż je do migdałów. Dodaj wanilię i wymieszaj. Ciasteczka nakładaj łyżką na papier do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.
Składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Możesz też rozgnieść je widelcem i wymieszać. Całość przelej do pucharków. Możesz podawać z ulubionymi owocami bądź orzechami.