Trzy proste przepisy na bezglutenowe desery, które są zdrowszą alternatywą dla znanych nam słodyczy

Przygotowanie smacznych deserów na diecie bezglutenowej wydaje się trudniejsze niż przy braku diety eliminacyjnej. Istnieje jednak wiele prostych przepisów, które mogą sprawić, że słodycze bez glutenu przebiją swoje klasyczne wersje.

Gluten stanowi mieszankę białek roślinnych, które znajdują się w niektórych rodzajach zbóż - pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie i produktach zbożowych. Obecnie jest składnikiem także wielu produktów, których o zawartość glutenu w ogóle nie podejrzewamy. Może się on kryć w wędlinach, niektórych przyprawach i żywności wysoko przetworzonej. 

Zobacz wideo Jajeczne roladki - bezglutenowa przekąska

Warto zwrócić uwagę na fakt, że zboża są w ostatnich latach poddawane modyfikacjom genetycznym, aby zwiększyć w nich zawartość glutenu. Stąd coraz więcej alergii na ten składnik i osób, które przechodzą na dietę eliminującą ten składnik.

Przepisy na bezglutenowe desery - brownie

Składniki:

  • 170 g oleju kokosowego
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki ksylitolu
  • mąki: 50 g ryżowej, 50 g kukurydzianej, 35 g ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

Olej kokosowy umieść w rondelku na małym ogniu i mieszaj, dodając kostki gorzkiej czekolady. W oddzielnej misce zmiksuj jajka z cukrem i wanilią, dodać roztopioną czekoladę i całość zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj mąkę, sól i grubo posiekane orzechy, zmiksuj na jednolitą masę. Całość umieść w foremce i piecz w temperaturze 160 stopni C przez około 30 minut, odstaw na kolejne pół godziny przed pokrojeniem.

wegańskie browniewegańskie brownie archanaskitchen.com

Przepisy na bezglutenowe desery - ciasteczka migdałowe

Składniki:

  • 500 g obranych migdałów
  • 250 g cukru
  • 4 białka
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie: 

Migdały i cukier zblenduj na gładką masę. Przełóż do dużej miski. Ubij na sztywno białka z solą i delikatnie przełóż je do migdałów. Dodaj wanilię i wymieszaj. Ciasteczka nakładaj łyżką na papier do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.

Przepisy na bezglutenowe desery - czekoladowy mus z awokado

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy
  • 2 łyżki bezglutenowego mleka roślinnego
  • szczypta soli morskiej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Możesz też rozgnieść je widelcem i wymieszać. Całość przelej do pucharków. Możesz podawać z ulubionymi owocami bądź orzechami.

mus z awokadomus z awokado awokado

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.