To, co jemy, ma realny wpływ na kondycję naszych włosów. Jeśli w diecie brakuje składników odżywczych, ich wzrost może zostać spowolniony. Niedobór witamin, cynku, żelaza, biotyny, białka oraz niezbędnych kwasów tłuszczowych może powodować wypadanie włosów.
Włosy rosną średnio około 1,25 cm na miesiąc (przy czym zdrowe nawet do 2 cm), czyli około 15 cm rocznie. Na szybkość wzrostu włosów wpływają: wiek, stan zdrowia, genetyka i oczywiście dieta. Ten ostatni czynnik daje nam jednak największe pole manewru, dlatego warto zadbać o to, co ląduje na naszych talerzach.
Zbilansowana dieta bogata w składniki odżywcze może wspierać wzrost włosów i redukować ich wypadanie do naturalnego minimum.
Jajka są doskonałym źródłem białka i biotyny, czyli dwóch składników odżywczych, które sprzyjają wzrostowi włosów. Mieszki włosowe składają się głównie z białka, dlatego niewystarczająca jego ilość może je osłabiać i prowadzić do wypadania włosów. Biotyna jest z kolei niezbędna do produkcji białka zwanego keratyną o korzystnym wpływie na kondycję i porost włosów. Jajka są również bogate w cynk, selen i inne niezbędne dla zdrowia kosmyków składniki odżywcze.
Szpinak jest bogaty w kwas foliowy, żelazo oraz witaminy A i C, które mogą sprzyjać wzrostowi włosów. Niedobór tych składników odżywczych powoduje wypadanie włosów. Witamina A wzmacnia włosy i pomaga gruczołom w wytwarzaniu sebum, które w naturalny sposób nawilża skórę głowy i chroni ją przed czynnikami zewnętrznymi. Witamina C również ma właściwości wzmacniające i ochronne. Szpinak stanowi także doskonałe roślinne źródło żelaza, które jest niezbędne do wzrostu oraz regeneracji włosów.
Ryby, takie jak łosoś, śledź i makrela są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które wspierają porost włosów, zwiększają gęstość oraz przeciwdziałają ich wypadaniu. Tłuste ryby są również doskonałym źródłem białka, selenu, witaminy D3 i witamin z grupy B, które przyczyniają się do wzrostu grubych, mocnych i zdrowych włosów.
Awokado jest bogate w witaminę E, która sprzyja wzrostowi włosów i chroni skórę głowy przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniami. Ponadto awokado stanowi doskonałe źródło niezbędnych kwasów tłuszczowych, które mają kluczowe znaczenie dla wzrostu włosów i ograniczają ich wypadanie.
Wszelkiego rodzaju orzechy oraz nasiona są pełne składników odżywczych, takich jak witamina E, witaminy z grupy B, cynk, selen i nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne dla uzyskania pięknych, zdrowych i silnych włosów.